Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
Artykuł: Agrowłókniny i agrotkaniny |
Bardzo fajny artykuł. Sama przymierzam sie do posadzenia tuji i koniecznie użyje agrowłókniny czarnej. Jest w dobrej cenie i wytrzyma odpowiednio długo. Po kilku latach jak tuje już się rozkrzewią nie będzie konieczne wogóle zabezpieczenie agrowłókniną, Ogrodniczka 2012-09-25 12:37:15 |
|
Artykuł: Choroby ogórków |
W ostatnich latach plagą jest występowanie Mączniaka Rzekomego Dyniowatych. Niestety nie pomaga już kupowanie nasion odmian odpornych na tą chorobę. Podobnie zmianowanie nasadzeń nie przynosi poprawy tej sytuacji. Częste zmiany pogody od obfitych, Piotr 2012-07-28 09:18:20 |
|
Artykuł: Zabazpieczenia przed kretami |
Aktualizacja doniesienia. Od ostatniego zastosowania zmielonej gorczycy w dniu 10 grudnia 2011 upłynęło już ponad pół roku i nadal ŻADNEGO KOPCA KRETA na moim trawniku nie ma. Jeśli ktoś chce stosować elektroniczne odstraszacze, niech stosuje. prostaczek 2012-06-26 01:28:48 |
|
Artykuł: Uprawa pomidora pod osłonami |
kochani pomocy ! Moje piękne pomidory rambozo i słonka dostały ziemiórek co robić . Wyczytałam,że Nomolt będzie dobry ale to nie wszystko. Liście od dołu żółkną a pozostałe dostają plam i u nasady rozwidlenia liści na gałązkach zbrązowiały a na czubkach Asia 2012-06-22 16:15:55 |
|
Artykuł: Wymagania klimatyczne i glebowe pomidora |
Nie znam się być może na pomidorach, dawniej rodzice moi mieli pod folią a teraz razem z mężem postanowiliśmy założyć takie folie z pomidorami.Jak na razie mamy ok 150 krzaków. Przede wszystkim nie podlewamy codziennie. Początkowo co dwa dni a teraz Olusia 2012-06-22 13:04:50 |
|
|
|
|
|
Nawożenie kapusty |
Ogólnie potrzeby nawozowe kapusty oceniane są na 150- 250 kg N, 100 - 150 kg
P2O5, 200 - 250 kg K2O na 1 ha. Mniejsze dawki stosuje się dla odmian wczesnych,
wyższe dla późnych, dłużej pozostających w polu. Jeśli przed uprawą kapusty
zostanie wprowadzony do gleby nawóz zielony w postaci przyoranych roślin
motylkowatych lub ich mieszanek z trawami lub zbożami albo obornik w średniej
dawce, to potrzeby nawozowe będą mniejsze: 80 -150 kg N/ha, 70 - 90 kg P2O5/ha,
180 - 200 kg K2O na 1 ha.
Określanie potrzeb nawozowych musi opierać się na analizie chemicznej, która
powinna być wykonana przed założeniem uprawy. Jak już wcześniej przedstawiono najważniejszym składnikiem, którego deficyt może uniemożliwić uzyskane
dobrego plonu kapusty jest azot. Na nim opiera się obliczenia dawek nawozów
organicznych. Głównym źródłem azotu dla kapusty są rośliny motylkowate, kompost,
obornik, nawozy zielone. Najcenniejszy jest azot pochodzący z roślin motylkowatych,
gdyż pobierany jest z powietrza, za pośrednictwem bakterii z rodzaju
Rhizobium żyjących w symbiozie z roślinami motylkowatymi.
Ilość azotu wnoszona
do gleby przez rośliny motylkowate może być bardzo duża i specyficzna dla
każdego gatunku. Zależy też od uzyskanego plonu i wieku roślin. Natomiast azot
pozostający w zielonej masie zbóż i innych roślin nie motylkowatych (gorczyca,
facelia, gryka), pobierany jest z gleby i udostępniany roślinom następczym po rozłożeniu się masy organicznej. Zatem, w ogólnym bilansie azotu nie przybywa, zachodzi
tylko wymiana gleba- roślina - gleba.
Z samych resztek pożniwnych, w ciągu okresu wegetacyjnego, ilość udostępnionego
azotu może wynosić od 22 kg po uprawie peluszki (45,8 kg N x 0.5) do
75 kg N po lucernie z trawą (171,6 kg N x 0.5) (tab.10). Jak na potrzeby kapusty
nie są to wystarczające ilości. W takim przypadku trzeba stosować dodatkowe nawożenie
kompostem lub przefermentowanym obornikiem.
Znacznie korzystniejsze jest przyoranie roślin motylkowatych w całości, jako
nawozu zielonego. Wtedy ilość dostępnego azotu w pierwszym roku, w ciągu okresu
wegetacji, może być dużo większa, gdyż ilość azotu ogólnego wprowadzanego do
gleby wynosi nawet 250 i więcej kg na 1 ha. Są to wartości orientacyjne, a zależą
one przede wszystkim od plonu masy zielonej i zawartości azotu w świeżej masie.
Zawartość azotu w świeżej masie roślin motylkowatych wynosi przeciętnie od
3-4%. Najwyższa jest w okresie kwitnienia i jest to najodpowiedniejszy okres na
przyoranie nawozów zielonych.
Stosując jako nawożenie uzupełniające azotem (przedwegetacyjne lub pogłówne)
kompost lub dobrze rozłożony obornik, należy pamiętać, że i w tym przypadku
tylko część zawartego w nich składnika będzie dostępna dla roślin w pierwszym
roku uprawy.
|
Piękna, dobrze nawożona kapusta, niestety nie z uprawy ekologicznej. |
Ustalając ilości nawozów jakie trzeba będzie zastosować przed uprawą kapusty
lub pogłównie w okresie jej wzrostu, należy uwzględnić ilość azotu jaka corocznie
jest uwalniana z próchnicy glebowej w procesie jej mineralizacji.
Oprócz azotu, drugim ważnym dla kapusty składnikiem jest potas. Występuje on na
ogół, w nawozach organicznych w większych ilościach niż azot. W żyznych, zasobnych
glebach próchnicznych jest on wiązany w kompleksie sorpcyjnym. Jeśli występuje
w glebie w większej ilości, niż na to wskazują potrzeby pokarmowe kapusty, to jest
pobierany i gromadzony w roślinie. Należy do pierwiastków łatwo przemieszczanych
w roślinie. Jest też wymywany z gleby, chociaż nie tak szybko jak azot. Magazynem
potasu, uruchamianego stopniowo w okresie wegetacji jest wszelkiego rodzaju materia
organiczna, jak resztki roślin, nawozy zielone, a nawet zwykła słoma. Jeśli stwierdzi się
niedostatek potasu, to można stosować dodatkowo nawożenie organiczne lub nawozami
potasowymi, dopuszczonymi do stosowania w rolnictwie ekologicznym.
Zapotrzebowanie kapusty na fosfor jest dużo mniejsze. Fosfor nie należy do
pierwiastków łatwo wymywanych z gleby. Czynnikiem ograniczającym dostępność
fosforu dla roślin jest przede wszystkim spadek odczynu gleby poniżej pH 6,0.
Również niekorzystny jest zbyt wysoki odczyn gleby (pH > 8,0). Dostępność fosforu
dla roślin można poprawić przez stosowanie systematycznego nawożenia organicznego,
co sprzyja tworzeniu się kompleksowych połączeń fosforanów ze
związkami próchnicowymi.
Do nawożenia można też wykorzystywać nawozy fosforowe w formie mączek
fosforytowych, kostnych. Nie powinny być jednak stosowane na gleby obojętne,
zasadowe jak i świeżo wapnowane, ze względu na słabą przyswajalność. Za wyjątkiem odmian wczesnych kapusta ma dość długi okres wegetacji, pozwalający na wykorzystanie większości składników pokarmowych, dostępnych
w pierwszym roku stosowania nawożenia organicznego.
Większy niedostatek składników
mineralnych może wystąpić, tam gdzie kapustę uprawia się w roślinach
okrywowych. Zbyt długie pozostawianie żywej rośliny okrywowej stanowi konkurencję
dla kapusty i może spowodować spadek plonu. Również martwa ściółka,
jak słoma przyczynia się do zmniejszenia dostępności azotu.Jeśli zawartość dostępnych składników mineralnych jest niewystarczająca, to
trzeba zastosować nawożenie pogłówne kompostem, dobrze rozłożonym obornikiem,
przefermentowaną gnojówką lub innym nawozem dopuszczonym dla upraw
ekologicznych . Większość nawozów organicznych są to nawozy wolno
działające, udostępniające składniki mineralne stopniowo, w ciągu całego okresu
wegetacji. W nawożeniu pogłównym nawozy organiczne powinny być zastosowane
z pewnym wyprzedzeniem, aby odpowiednio wcześniej zaczęła się ich mineralizacja.
Dostępność składników mineralnych dla roślin określana współczynnikiem
dostępności zależy od stopnia rozkładu nawozu, czyli od stosunku węgla do azotu
(C/N). Im mniejsza wartość C/ N, tym stopień rozkładu nawozu i dostępność składników
jest większa. Na dostępność składników ma też wpływ sposób stosowania
nawożenia. Dostępność składników mineralnych z nawozów organicznych stosowanych
powierzchniowo jest mniejsza niż wprowadzonych do gleby. |
|
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Kapusty Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Babika Radom 2004 |
Komentarze (3)Autor: admin (2009-10-21, 11:25:18) [odpowiedzi: 2] Temat: Dyskusja użytkowników na temat: Nawożenie kapusty |
|