Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
Artykuł: Agrowłókniny i agrotkaniny |
Bardzo fajny artykuł. Sama przymierzam sie do posadzenia tuji i koniecznie użyje agrowłókniny czarnej. Jest w dobrej cenie i wytrzyma odpowiednio długo. Po kilku latach jak tuje już się rozkrzewią nie będzie konieczne wogóle zabezpieczenie agrowłókniną, Ogrodniczka 2012-09-25 12:37:15 |
|
Artykuł: Choroby ogórków |
W ostatnich latach plagą jest występowanie Mączniaka Rzekomego Dyniowatych. Niestety nie pomaga już kupowanie nasion odmian odpornych na tą chorobę. Podobnie zmianowanie nasadzeń nie przynosi poprawy tej sytuacji. Częste zmiany pogody od obfitych, Piotr 2012-07-28 09:18:20 |
|
Artykuł: Zabazpieczenia przed kretami |
Aktualizacja doniesienia. Od ostatniego zastosowania zmielonej gorczycy w dniu 10 grudnia 2011 upłynęło już ponad pół roku i nadal ŻADNEGO KOPCA KRETA na moim trawniku nie ma. Jeśli ktoś chce stosować elektroniczne odstraszacze, niech stosuje. prostaczek 2012-06-26 01:28:48 |
|
Artykuł: Uprawa pomidora pod osłonami |
kochani pomocy ! Moje piękne pomidory rambozo i słonka dostały ziemiórek co robić . Wyczytałam,że Nomolt będzie dobry ale to nie wszystko. Liście od dołu żółkną a pozostałe dostają plam i u nasady rozwidlenia liści na gałązkach zbrązowiały a na czubkach Asia 2012-06-22 16:15:55 |
|
Artykuł: Wymagania klimatyczne i glebowe pomidora |
Nie znam się być może na pomidorach, dawniej rodzice moi mieli pod folią a teraz razem z mężem postanowiliśmy założyć takie folie z pomidorami.Jak na razie mamy ok 150 krzaków. Przede wszystkim nie podlewamy codziennie. Początkowo co dwa dni a teraz Olusia 2012-06-22 13:04:50 |
|
|
|
|
|
Nawożenie marchwi |
 Potrzeby nawozowe marchwi określa się na 75 -150 kg N, 60 - 125 kg P2O5
i 125 - 250 kg K2O, zależnie od zasobności gleb. Marchew ze względu na mniejsze
zapotrzebowanie na azot i nieco większe na potas może zajmować dalsze stanowisko
w płodozmianie po roślinach motylkowych. Potas bez problemu może
być uzupełniony w jakimkolwiek nawozie organicznym. Wstępne określenie potrzeb
nawozowych powinno być dokonane w oparciu o analizę chemiczną gleby.
Na jej podstawie dopiero można bilansować poszczególne składniki mineralne,
uwzględniając zachodzącą mineralizację substancji organicznej. W uprawach ekologicznych
najbardziej deficytowym składnikiem jest azot.
 Azot i inne składniki
mineralne są stopniowo uruchamiane z próchnicy i z substancji organicznych wnoszonych
z nawozami zielonymi, mieszankami roślin motylkowatych oraz z kompostem.
Ilość uruchamianego azotu z próchnicy będzie tym większa im bardziej
zasobna w próchnicę jest gleba.
Szacunkowa ilość azotu przyswajalnego dla roślin uwalniana z próchnicy glebowej:
Zawartość próchnicy w glebie (w %) |
Ilość N uwalniana w ciągu roku
(w kg/ha) |
Gleby ubogie w próchnicę (1 %)
|
10 |
Gleby słabo próchniczne (1 - 2% )
|
10 - 20 |
Gleby próchniczne (2 - 4%)
|
20 - 40 |
Gleby silnie próchniczne (4 - 10%)
|
40 - 100 |
 
Zasadnicze zaopatrzenie w składniki pokarmowe powinno być realizowane
przede wszystkim przez odpowiednie stosowanie nawozów zielonych, głównie
mieszanek motylkowych, pod rośliny występujące w płodozmianie przed marchwią. Rośliny motylkowate mogą wnieść z zieloną masą i resztkami pożniwnymi
dość znaczne ilości azotu.
Wartość nawozowa resztek pożniwnych i nawozów zielonych jest różna, zależnie
od uprawianego gatunku i sposobu uprawy . Największą wartość nawozową mają rośliny motylkowate, szczególnie jeśli są uprawiane w plonie głównym.
 
Przeciętnie w świeżej masie znajduje się 3-4% azotu, w większości wiązanego z powietrza.
W masie zielonej innych roślin, w tym i warzywnych, zawartość azotu jest podobna
2.5-4%, ale jest to azot pobierany z gleby i niejako 'przechowywany' w materii
organicznej resztek pożniwnych dla roślin uprawianych w następnej kolejności.
Trzeba jednak zaznaczyć, że tylko część składników mineralnych zawartych
w nawozach zielonych i resztkach pożniwnych jest przyswajalna dla roślin w pierwszym
roku po zastosowaniu. W przypadku azotu przyjmuje się, że jest to około
50%. Składniki mineralne z obornika i kompostu również nie są w całości dostępne
dla roślin w pierwszym roku po zastosowaniu. Dawka obornika lub
kompostu nie może przekraczać 30-34 t/ha, gdyż ustawowo dopuszcza się stosowanie
maksymalnie tylko do 170 kg N/ha w formie naturalnych nawozów organicznych
(Dyrektywa 91/676/EWG).
 Wartość współczynnika dostępności składników mineralnych w pierwszym roku
stosowania nawożenia organicznego:
Rodzaj nawozu |
Sposób stosowania nawozu |
Doglebowo |
Powierzchniowo |
Współczynnik dostępności azotu (N) |
Kompost (C/N<10)
|
0.50 |
0.38 |
Kompost (C/N 10 - 15)
|
0.25 |
0.19 |
Kompost (C/N 16 - 20)
|
0.10 |
0.08 |
Kompost (C/N 21 - 25)
|
0.05 |
0.03 |
Kompost (C/N>25)
|
0.00 |
0.00 |
Obornik
|
0,50 |
Nie zaleca się |
Nawóz ptasi
|
0.6 |
Nie zaleca się |
Współczynnik dostępności fosforu i potasu (K2O i P2O5) |
 
Dla dobrego plonowania marchwi niezbędne jest dobre zaopatrzenie roślin
w fosfor. Składnik ten nie jest łatwo wymywany z gleby. W rolnictwie ekologicznym,
jeśli zachodzi taka potrzeba, zawartość fosforu może być uzupełniana w formie
mączek fosforytowych lub kostnych (tab. 13). Jednak nie powinny być one
stosowane na gleby obojętne, zasadowe jak i świeżo wapnowane, ze względu na
słabą przyswajalność oraz zasadowy odczyn.
Mimo dość dużych wymagań nawozowych w stosunku do potasu, potrzeby
nawozowe powinno zaspokoić stosowane nawożenie organiczne. Potas jest dość
łatwo wymywanym pierwiastkiem. W glebach zasobnych w próchnicę jest on wią-
zany w kompleksie sorpcyjnym. Źródłem potasu jest wszelka substancja organiczna,
popiół drzewny, a najwięcej jest go w różnych solach kopalnianych.
W razie potrzeby można je stosować, po uzgodnieniu z jednostką certyfikującą.
 Zawartości podstawowych składników mineralnych w nawozach
wykorzystywanych w produkcji ekologicznej.
Rodzaj nawozu |
N |
P2O5 |
K2O |
MgO |
CaO |
Mączka fosforytowa |
- |
26-29 |
- |
- |
- |
Kopalne sole potasu (KCl)*
|
- |
- |
10-15 |
5-13 |
10 |
Siarczan potasu zawierający sole magnezu*
|
- |
- |
27-30 |
10-24 |
|
Węglan wapnia (naturalny)
|
- |
- |
- |
- |
35-50 |
Węglany wapniowo-magnezowe (naturalne)*
|
- |
- |
- |
19-38 |
28-55 |
Siarczan magnezu
|
- |
- |
- |
15-21 |
|
Siarczan wapnia (gips)
|
- |
- |
- |
- |
25 |
Wapno defekacyjne*
|
- |
- |
- |
- |
15-30 |
Mączka z krwi*
|
9-14.8 |
- |
- |
- |
- |
Mączka z kopyt*
|
14-14.5 |
- |
- |
- |
- |
Mączka rogowa*
|
14-14.5 |
- |
- |
- |
- |
Mączka kostna*
|
1.5-3.5 |
22-30 |
- |
- |
- |
Mączka rybna
|
9 |
- |
- |
- |
- |
Mączka mięsna
|
5-13.8 |
- |
- |
- |
- |
Mączka z piór, włosów i skóry
|
12 |
- |
- |
- |
- |
Wełna
|
8 |
- |
- |
- |
- |
Sierść
9-12 |
9-12 |
- |
- |
- |
- |
Guano*
|
10-13 |
4-8 |
- |
- |
- |
Obornik (średnia zawartość)
|
0.50 |
0.25 |
0.60 |
0.15 |
0.40 |
Kompost (średnia zawartość)
|
0.62 |
0.28 |
0.34 |
- |
- |
Gnojówka (1-3% s.m.)
|
0.3-0.6 |
<0.04 |
0.8-1.0 |
- |
- |
Rośliny motylkowate
|
3-4 |
- |
- |
- |
- |
Mikroelementy (mineralne)*
|
Różna zawartość w zależności od pochodzenia |
* - Celowość stosowania po uzgodnieniu z upoważnioną jednostką certyfikującą
** - Przeliczając K2O na K mnożyć przez 0.83; P2O5 na P przez 0.44; MgO na Mg przez 0.6
- PrzeliczającK na K2O mnożyć przez 1.2; P na P2O5 przez 2.3; Mg na MgO przez 1.66
 Podstawowym nawozem organicznym, dla rolnictwa ekologicznego jest kompost,
wykonany zgodnie z obowiązującymi zasadami. Powinien być bardzo dobrze
rozłożony. O stopniu dojrzałości kompostu świadczy stosunek węgla do azotu
(C/N), który powinien wynosić około 10. Jeśli będzie większy, to dostępność
azotu dla roślin będzie mniejsza. Określa to tak zwany współczynnik dostępności
składnika mineralnego dla roślin w roku zastosowania nawozu. Ilość azotu
wykorzystanego z kompostu w pierwszym roku będzie też zależała od sposobu jego
zastosowania (wymieszany z glebą, czy stosowany powierzchniowo). |
|
Żródło: Ekologiczne Metody Uprawy Marchwi Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr I. Babik Radom 2004 |
Komentarze (2)Autor: admin (2009-10-21, 11:25:18) [odpowiedzi: 1] Temat: Dyskusja użytkowników na temat: Nawożenie marchwi |
|