Uprawy ekologiczne Uprawy ekologiczne
Vademecum Nowoczesnego Rolnika

Szukaj informacji o uprawach:
Login:
Hasło:
Jeśli nie posiadasz konta
Zarejestruj się
Artykuły na temat:
Uprawy Ekologiczne
Uprawa Ziemniaka
Uprawa Kapusty
Uprawa Marchwi
Wymagania klimatycze i glebowe marchwi
Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe marchwi
Odmiany marchwi
Płodozmian i stanowiskow zmianowaniu marchwi
Uprawa roli i przygotowanie gleby
Nawożenie marchwi
Metody uprawy marchwi- terminy
Pielęgnacja marchwi
Chwasty marchwi
Choroby marchwi
Szkodniki marchwi-zwalczanie
Zbiór i przechowywanie marchwi
Wymagania jakościowe i przygotowanie marchwi do transportu
Uprawa Cebuli
Uprawa Papryki (w gruncie i pod osłonami)
Uprawa Pomidora
Uprawa Ogórka
Uprawa Buraka ćwikłowego
Uprawa Buraka cukrowego
Uprawa Kukurydzy
Uprawa Żyta
Uprawa Pszenicy
Uprawa Owsa
Uprawa Jęczmienia jarego
Rośliny oleiste
Uprawa Roślin Jagodowych
Rośliny włókniste
Uprawa Gryki
Uprawa Gorczycy
Siatki na ptaki - ochrona ogrodów i sadów
Środki ochrony roślin
Ekologiczne uprawy roślin sadowniczych
Jak założyć gospodarstwo ekologiczne
Zasady Produkcji Ekologicznej
Zabazpieczenia przed kretami
Nawadnianie i melioracja
Ostatnio dodane komentarze:
Artykuł: Uprawa Pomidora
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe
tola 2013-06-30 08:01:36
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz
Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Artykuł: Choroby pomidorów
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być.
marta 2013-05-31 21:20:58
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic
Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Artykuł: Uprawa Pomidora
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce
Asia P. 2013-04-05 14:23:10
Artykuł: Agrowłókniny i agrotkaniny
Bardzo fajny artykuł. Sama przymierzam sie do posadzenia tuji i koniecznie użyje agrowłókniny czarnej. Jest w dobrej cenie i wytrzyma odpowiednio długo. Po kilku latach jak tuje już się rozkrzewią nie będzie konieczne wogóle zabezpieczenie agrowłókniną,
Ogrodniczka 2012-09-25 12:37:15
Artykuł: Choroby ogórków
W ostatnich latach plagą jest występowanie Mączniaka Rzekomego Dyniowatych. Niestety nie pomaga już kupowanie nasion odmian odpornych na tą chorobę. Podobnie zmianowanie nasadzeń nie przynosi poprawy tej sytuacji. Częste zmiany pogody od obfitych,
Piotr 2012-07-28 09:18:20
Artykuł: Zabazpieczenia przed kretami
Aktualizacja doniesienia.
Od ostatniego zastosowania zmielonej gorczycy w dniu 10 grudnia 2011 upłynęło już ponad pół roku i nadal ŻADNEGO KOPCA KRETA na moim trawniku nie ma. Jeśli ktoś chce stosować elektroniczne odstraszacze, niech stosuje.

prostaczek 2012-06-26 01:28:48
Artykuł: Uprawa pomidora pod osłonami
kochani pomocy ! Moje piękne pomidory rambozo i słonka dostały ziemiórek co robić . Wyczytałam,że Nomolt będzie dobry ale to nie wszystko. Liście od dołu żółkną a pozostałe dostają plam i u nasady rozwidlenia liści na gałązkach zbrązowiały a na czubkach
Asia 2012-06-22 16:15:55
Artykuł: Wymagania klimatyczne i glebowe pomidora
Nie znam się być może na pomidorach, dawniej rodzice moi mieli pod folią a teraz razem z mężem postanowiliśmy założyć takie folie z pomidorami.Jak na razie mamy ok 150 krzaków. Przede wszystkim nie podlewamy codziennie. Początkowo co dwa dni a teraz
Olusia 2012-06-22 13:04:50
Informacje dodatkowe
Regulamin
Wymagania jakościowe i przygotowanie marchwi do transportu



     Zgodnie z Polską Normą PN-84/-75358 wyróżnia się trzy klasy jakościowe marchwi: Klasa Ekstra, I i II. Marchew w klasie Ekstra powinna być najwyższej jakości i myta, o korzeniach gładkich, o regularnym kształcie i świeżym wyglądzie, bez odgnieceń i pęknięć, uszkodzeń spowodowanych mrozem o cechach charakterystycznych dla danej odmiany lub typu odmianowego.
Nie dopuszcza się korzeni z główkami zabarwionymi na zielono lub fioletowo-purpurowo. Marchew w klasie I powinna być dobrej jakości, o cechach charakterystycznych dla odmiany, świeżym wyglądzie korzeni. Dopuszcza się niewielkie wady kształtu, barwy, zabliźnione pęknięcia i rysy powstałe podczas mycia i sortowania. Dopuszcza się zazielenienie fioletowo-purpurowe główki o długości do 1 cm dla korzeni o długości do 10 cm oraz 2 cm dla pozostałych korzeni.
Metoda przebierania marchwi.
Metoda przebierania marchwi.


     Do klasy II zalicza się marchew, która nie odpowiada wymaganiom klas wyższych, ale spełnia wyżej określone wymagania minimalne. Dopuszcza się wady kształtu i barwy, zabliźnione pęknięcia nie dochodzące do rdzenia, pęknięcia i rysy powstałe podczas mycia i sortowania pod warunkiem, że marchew zachowuje swoje cechy charakterystyczne co do jakości, trwałości i prezentacji. Dopuszcza się zazielenienie lub fioletowo-purpurowe zabarwienie główki o długości do 2 cm dla korzeni o długości do 10 cm oraz 3 cm dla pozostałych korzeni. W każdym opakowaniu lub w partii towaru luzem marchew powinna być jednolita, tego samego pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości. Widoczna, w opakowaniu lub w obrębie partii luzem, część marchwi powinna być reprezentatywna w stosunku do całej zawartości opakowania lub całej partii. Oznakowanie marchwi pochodzą- cej z produkcji ekologicznej, polega na zamieszczeniu bezpośrednio na opakowaniu lub na etykiecie trwale przymocowanej do opakowania napisu "produkt rolnictwa ekologicznego" oraz nazwy producenta, numeru certyfikatu, nazwy upoważnionej jednostki certyfikującej i jej numeru identyfikacyjnego.

      Marchew przeznaczona do opakowań jednostkowych powinna być po wyjęciu z chłodni umyta, schłodzona i opakowana. Przesuszenie korzeni marchwi po umyciu jak również umycie i składowanie korzeni w wyższej temperaturze prowadzi do wysychania skórki powodując charakterystyczne "bielenie korzeni", obniżające jakość i wartość handlową. Tempo odbarwiania się korzeni wzrasta wraz z obniżeniem wilgotności względnej powietrza w pomieszczeniu lub w opakowaniu.
Marchew umyta, schłodzona i opakowana może być składowana przez okres 2-3 tygodni w temperaturze 3-5oC, w warunkach najczęściej panujących na ladach chłodniczych w supermarketach, bez widocznych zmian zabarwienia i jakości korzeni. Marchew wyjęta z chłodni powinna być transportowana zawsze transportem chłodniczym w temperaturze od 0o do 2oC i wilgotności względnej powietrza 95-98%.
Palety, skrzynki lub inne opakowania powinny być ustawione z zachowaniem odpowiedniej odległości, zapewniającej prawidłową cyrkulację powietrza oraz zabezpieczone przed przemieszczaniem się ładunku w czasie transportu.
Żródło: Ekologiczne Metody Uprawy Marchwi Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr I. Babik Radom 2004
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu

Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: Napisz wynik działania: 4minusplus 5 =
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteœ robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!

Reklama
Agrowłókniny rabatka.pl
Siatki przeciw ptakom rabatka.pl

Ogrodzenia elektryczne Chapron