Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
Artykuł: Agrowłókniny i agrotkaniny |
Bardzo fajny artykuł. Sama przymierzam sie do posadzenia tuji i koniecznie użyje agrowłókniny czarnej. Jest w dobrej cenie i wytrzyma odpowiednio długo. Po kilku latach jak tuje już się rozkrzewią nie będzie konieczne wogóle zabezpieczenie agrowłókniną, Ogrodniczka 2012-09-25 12:37:15 |
|
Artykuł: Choroby ogórków |
W ostatnich latach plagą jest występowanie Mączniaka Rzekomego Dyniowatych. Niestety nie pomaga już kupowanie nasion odmian odpornych na tą chorobę. Podobnie zmianowanie nasadzeń nie przynosi poprawy tej sytuacji. Częste zmiany pogody od obfitych, Piotr 2012-07-28 09:18:20 |
|
Artykuł: Zabazpieczenia przed kretami |
Aktualizacja doniesienia. Od ostatniego zastosowania zmielonej gorczycy w dniu 10 grudnia 2011 upłynęło już ponad pół roku i nadal ŻADNEGO KOPCA KRETA na moim trawniku nie ma. Jeśli ktoś chce stosować elektroniczne odstraszacze, niech stosuje. prostaczek 2012-06-26 01:28:48 |
|
Artykuł: Uprawa pomidora pod osłonami |
kochani pomocy ! Moje piękne pomidory rambozo i słonka dostały ziemiórek co robić . Wyczytałam,że Nomolt będzie dobry ale to nie wszystko. Liście od dołu żółkną a pozostałe dostają plam i u nasady rozwidlenia liści na gałązkach zbrązowiały a na czubkach Asia 2012-06-22 16:15:55 |
|
Artykuł: Wymagania klimatyczne i glebowe pomidora |
Nie znam się być może na pomidorach, dawniej rodzice moi mieli pod folią a teraz razem z mężem postanowiliśmy założyć takie folie z pomidorami.Jak na razie mamy ok 150 krzaków. Przede wszystkim nie podlewamy codziennie. Początkowo co dwa dni a teraz Olusia 2012-06-22 13:04:50 |
|
|
|
|
|
Wymagania jakościowe i przygotowanie marchwi do transportu |
 Zgodnie z Polską Normą PN-84/-75358 wyróżnia się trzy klasy jakościowe
marchwi: Klasa Ekstra, I i II. Marchew w klasie Ekstra powinna być najwyższej
jakości i myta, o korzeniach gładkich, o regularnym kształcie i świeżym wyglądzie, bez odgnieceń i pęknięć, uszkodzeń spowodowanych mrozem o cechach charakterystycznych
dla danej odmiany lub typu odmianowego. Nie dopuszcza się
korzeni z główkami zabarwionymi na zielono lub fioletowo-purpurowo.
Marchew w klasie I powinna być dobrej jakości, o cechach charakterystycznych
dla odmiany, świeżym wyglądzie korzeni. Dopuszcza się niewielkie wady kształtu,
barwy, zabliźnione pęknięcia i rysy powstałe podczas mycia i sortowania. Dopuszcza
się zazielenienie fioletowo-purpurowe główki o długości do 1 cm dla korzeni
o długości do 10 cm oraz 2 cm dla pozostałych korzeni.
|
Metoda przebierania marchwi. |
 Do klasy II zalicza się marchew, która nie odpowiada wymaganiom klas wyższych,
ale spełnia wyżej określone wymagania minimalne. Dopuszcza się wady
kształtu i barwy, zabliźnione pęknięcia nie dochodzące do rdzenia, pęknięcia i rysy
powstałe podczas mycia i sortowania pod warunkiem, że marchew zachowuje
swoje cechy charakterystyczne co do jakości, trwałości i prezentacji. Dopuszcza
się zazielenienie lub fioletowo-purpurowe zabarwienie główki o długości do 2 cm
dla korzeni o długości do 10 cm oraz 3 cm dla pozostałych korzeni. W każdym
opakowaniu lub w partii towaru luzem marchew powinna być jednolita, tego samego
pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości. Widoczna, w opakowaniu lub
w obrębie partii luzem, część marchwi powinna być reprezentatywna w stosunku
do całej zawartości opakowania lub całej partii. Oznakowanie marchwi pochodzą-
cej z produkcji ekologicznej, polega na zamieszczeniu bezpośrednio na opakowaniu
lub na etykiecie trwale przymocowanej do opakowania napisu "produkt rolnictwa
ekologicznego" oraz nazwy producenta, numeru certyfikatu, nazwy upoważnionej
jednostki certyfikującej i jej numeru identyfikacyjnego.
 
Marchew przeznaczona do opakowań jednostkowych powinna być po wyjęciu
z chłodni umyta, schłodzona i opakowana. Przesuszenie korzeni marchwi po umyciu
jak również umycie i składowanie korzeni w wyższej temperaturze prowadzi do
wysychania skórki powodując charakterystyczne "bielenie korzeni", obniżające jakość
i wartość handlową. Tempo odbarwiania się korzeni wzrasta wraz z obniżeniem
wilgotności względnej powietrza w pomieszczeniu lub w opakowaniu. Marchew
umyta, schłodzona i opakowana może być składowana przez okres 2-3 tygodni
w temperaturze 3-5oC, w warunkach najczęściej panujących na ladach chłodniczych
w supermarketach, bez widocznych zmian zabarwienia i jakości korzeni.
Marchew wyjęta z chłodni powinna być transportowana zawsze transportem
chłodniczym w temperaturze od 0o do 2oC i wilgotności względnej powietrza 95-98%. Palety, skrzynki lub inne opakowania powinny być ustawione z zachowaniem
odpowiedniej odległości, zapewniającej prawidłową cyrkulację powietrza
oraz zabezpieczone przed przemieszczaniem się ładunku w czasie transportu. |
|
Żródło: Ekologiczne Metody Uprawy Marchwi Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr I. Babik Radom 2004 |
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|