Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
Artykuł: Agrowłókniny i agrotkaniny |
Bardzo fajny artykuł. Sama przymierzam sie do posadzenia tuji i koniecznie użyje agrowłókniny czarnej. Jest w dobrej cenie i wytrzyma odpowiednio długo. Po kilku latach jak tuje już się rozkrzewią nie będzie konieczne wogóle zabezpieczenie agrowłókniną, Ogrodniczka 2012-09-25 12:37:15 |
|
Artykuł: Choroby ogórków |
W ostatnich latach plagą jest występowanie Mączniaka Rzekomego Dyniowatych. Niestety nie pomaga już kupowanie nasion odmian odpornych na tą chorobę. Podobnie zmianowanie nasadzeń nie przynosi poprawy tej sytuacji. Częste zmiany pogody od obfitych, Piotr 2012-07-28 09:18:20 |
|
Artykuł: Zabazpieczenia przed kretami |
Aktualizacja doniesienia. Od ostatniego zastosowania zmielonej gorczycy w dniu 10 grudnia 2011 upłynęło już ponad pół roku i nadal ŻADNEGO KOPCA KRETA na moim trawniku nie ma. Jeśli ktoś chce stosować elektroniczne odstraszacze, niech stosuje. prostaczek 2012-06-26 01:28:48 |
|
Artykuł: Uprawa pomidora pod osłonami |
kochani pomocy ! Moje piękne pomidory rambozo i słonka dostały ziemiórek co robić . Wyczytałam,że Nomolt będzie dobry ale to nie wszystko. Liście od dołu żółkną a pozostałe dostają plam i u nasady rozwidlenia liści na gałązkach zbrązowiały a na czubkach Asia 2012-06-22 16:15:55 |
|
Artykuł: Wymagania klimatyczne i glebowe pomidora |
Nie znam się być może na pomidorach, dawniej rodzice moi mieli pod folią a teraz razem z mężem postanowiliśmy założyć takie folie z pomidorami.Jak na razie mamy ok 150 krzaków. Przede wszystkim nie podlewamy codziennie. Początkowo co dwa dni a teraz Olusia 2012-06-22 13:04:50 |
|
|
|
|
|
Wymagania jakościowe i przygotowanie cebuli do sprzedaży |
 We wszystkich klasach jakości cebula powinna być cała, zdrowa, czysta, bez
uszkodzeń mechanicznych i mrozowych, bez nadmiernego zawilgocenia powierzchniowego.
Szyjka powinna być ukręcona lub równo obcięta na wysokość 6 cm.
Jakość cebuli powinna być taka, aby mogła wytrzymać transport i czynności manipulacyjne
oraz dotrzeć do miejsca przeznaczenia zachowując wartość handlową.
Wyróżnia się dwie klasy jakości.
Cebula w klasie I powinna posiadać cechy charakterystyczne dla odmiany i być
zdrowa, zwarta, bez widocznego na zewnątrz wyrośniętego szczypioru, bez korzeni
(dopuszcza się korzenie u cebuli zbieranej przed osiągnięciem pełnej dojrzałości). Dopuszcza się następujące wady, pod warunkiem, że nie wpływają one ujemnie
na ogólny wygląd cebuli i jej jakość: niewielkie wady kształtu, barwy, małe plamy
nie pokrywające 1/5 powierzchni cebuli, małe powierzchniowe pęknięcia zewnętrznych
łusek, pod warunkiem, że łuski mięsiste są należycie zabezpieczone.
 
Do klasy II zalicza się cebulę, która nie odpowiada wymaganiom klasy I, ale
spełnia następujące wymagania: jest dostatecznie jędrna, z wadami kształtu i barwy
łuski, z oznakami wyrośnięcia szczypioru widocznego na zewnątrz (nie więcej
niż 10% liczbowo lub wagowo w jednostce opakowania), ślady otarcia, obicia i zabliźnione
pęknięcia, z korzeniami, z plamami nie dochodzącymi do ostatniej suchej
łuski zewnętrznej, spękaniami zewnętrznych łusek lub częściowym ich brakiem
na powierzchni nie większej niż 1/3 cebuli, pod warunkiem, że łuski mięsiste
nie zostały uszkodzone.
Wielkość określa się największą średnicą poprzeczną cebuli. Różnica między
najmniejszą i największą średnicą cebuli w jednostce opakowania nie może przekraczać
20 mm, jeśli średnica najmniejszej cebuli jest równa lub mniejsza niż
40 mm, ale mniejsza niż 70 mm oraz 30 mm, jeśli średnica najmniejszej cebuli jest
równa 70 mm lub większa. Dla cebuli, która nie spełnia wymagań dla danej klasy
dopuszcza się w każdym opakowaniu następujące tolerancje: w klasie I - 10% liczbowo lub wagowo cebuli nie spełniającej wymagań tej klasy, lecz zgodnej z wymaganiami
dla klasy II oraz w klasie II - 10% liczbowo lub wagowo cebuli nie
spełniającej wymagań tej klasy ani wymagań minimalnych.
 
W każdym opakowaniu lub partii towaru luzem, cebula powinna być jednolita,
tego samego pochodzenia, odmiany, jakości i wielkości. Widoczna w opakowaniu
lub partii towaru luzem część cebuli powinna być reprezentatywna w stosunku do
całej jego zawartości. Użyte opakowania oraz sposób pakowania powinny należycie
chronić cebulę przed uszkodzeniami. Opakowania nie powinny zawierać żadnych
zanieczyszczeń oraz nie powodować uszkodzeń zewnętrznych lub wewnętrznych
produktu. Na każdym opakowaniu należy umieścić informacje zgrupowane
na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały i widoczny na zewnątrz.
Dla cebuli wysyłanej luzem (bezpośrednio ładowanej na środki transportu), informacje
te powinny być podane w dokumentach towarzyszących towarowi lub
umieszczone w widocznym miejscu wewnątrz środka transportu.
 
Oznakowanie cebuli pochodzącej z uprawy ekologicznej, polega na zamieszczeniu
bezpośrednio na opakowaniu lub na etykiecie trwale przymocowanej do
opakowania napisu "produkt rolnictwa ekologicznego" oraz nazwy producenta,
numeru certyfikatu, nazwy upoważnionej jednostki certyfikującej i jej numeru identyfikacyjnego. |
|
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Cebuli Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Babika Radom 2004 |
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|