Uprawy ekologiczne Uprawy ekologiczne
Vademecum Nowoczesnego Rolnika

Szukaj informacji o uprawach:
Login:
Hasło:
Jeśli nie posiadasz konta
Zarejestruj się
Artykuły na temat:
Uprawy Ekologiczne
Uprawa Ziemniaka
Uprawa Kapusty
Uprawa Marchwi
Uprawa Cebuli
Uprawa Papryki (w gruncie i pod osłonami)
Wymagania klimatyczne i glebowe papryki
Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe papryki
Przygotowanie rozsady do uprawy gruntowej i szklarniowej
Uprawa papryki w polu
Uprawa papryki pod osłonami
Uprawa papryki w szklarni lub tunelu foliowym
Zabiegi pielęgnacyjne papryki
Ochrona papryki przed chwastami
Ochrona papryki przed chorobami
Ochrona papryki przed szkodnikami
Zbiór, pakowanie i przygotowanie papryki do sprzedaży
Uprawa Pomidora
Uprawa Ogórka
Uprawa Buraka ćwikłowego
Uprawa Buraka cukrowego
Uprawa Kukurydzy
Uprawa Żyta
Uprawa Pszenicy
Uprawa Owsa
Uprawa Jęczmienia jarego
Rośliny oleiste
Uprawa Roślin Jagodowych
Rośliny włókniste
Uprawa Gryki
Uprawa Gorczycy
Siatki na ptaki - ochrona ogrodów i sadów
Środki ochrony roślin
Ekologiczne uprawy roślin sadowniczych
Jak założyć gospodarstwo ekologiczne
Zasady Produkcji Ekologicznej
Zabazpieczenia przed kretami
Nawadnianie i melioracja
Ostatnio dodane komentarze:
Artykuł: Uprawa Pomidora
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe
tola 2013-06-30 08:01:36
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz
Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Artykuł: Choroby pomidorów
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być.
marta 2013-05-31 21:20:58
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic
Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Artykuł: Uprawa Pomidora
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce
Asia P. 2013-04-05 14:23:10
Artykuł: Agrowłókniny i agrotkaniny
Bardzo fajny artykuł. Sama przymierzam sie do posadzenia tuji i koniecznie użyje agrowłókniny czarnej. Jest w dobrej cenie i wytrzyma odpowiednio długo. Po kilku latach jak tuje już się rozkrzewią nie będzie konieczne wogóle zabezpieczenie agrowłókniną,
Ogrodniczka 2012-09-25 12:37:15
Artykuł: Choroby ogórków
W ostatnich latach plagą jest występowanie Mączniaka Rzekomego Dyniowatych. Niestety nie pomaga już kupowanie nasion odmian odpornych na tą chorobę. Podobnie zmianowanie nasadzeń nie przynosi poprawy tej sytuacji. Częste zmiany pogody od obfitych,
Piotr 2012-07-28 09:18:20
Artykuł: Zabazpieczenia przed kretami
Aktualizacja doniesienia.
Od ostatniego zastosowania zmielonej gorczycy w dniu 10 grudnia 2011 upłynęło już ponad pół roku i nadal ŻADNEGO KOPCA KRETA na moim trawniku nie ma. Jeśli ktoś chce stosować elektroniczne odstraszacze, niech stosuje.

prostaczek 2012-06-26 01:28:48
Artykuł: Uprawa pomidora pod osłonami
kochani pomocy ! Moje piękne pomidory rambozo i słonka dostały ziemiórek co robić . Wyczytałam,że Nomolt będzie dobry ale to nie wszystko. Liście od dołu żółkną a pozostałe dostają plam i u nasady rozwidlenia liści na gałązkach zbrązowiały a na czubkach
Asia 2012-06-22 16:15:55
Artykuł: Wymagania klimatyczne i glebowe pomidora
Nie znam się być może na pomidorach, dawniej rodzice moi mieli pod folią a teraz razem z mężem postanowiliśmy założyć takie folie z pomidorami.Jak na razie mamy ok 150 krzaków. Przede wszystkim nie podlewamy codziennie. Początkowo co dwa dni a teraz
Olusia 2012-06-22 13:04:50
Informacje dodatkowe
Regulamin
Zbiór, pakowanie i przygotowanie papryki do sprzedaży

Sposób i termin zbioru, przygotowanie do sprzedaży.


Owoce papryki zbiera się w fazie dojrzałości konsumpcyjnej tzw. po osiągnięciu odpowiedniej wielkości charakterystycznej dla danej odmiany. Mogą być zbierane owoce zielone, zapalone lub całkowicie wybarwione.
W uprawach polowych zbiory przeprowadza się 2 lub 3-krotnie, zależnie od tempa dojrzewania owoców. Zbiór należy wykonać ręcznie, wyłamując szypułkę w kolanku lub ścinając ją ostrym nożem. Zebrane owoce należy staranie wkładać do opakowań nie uszkadzając przy tym powierzchni owocu. Każde najmniejsze zadrapanie, ukłucie skórki lub mechaniczne uszkodzenie powierzchni owocu są przyczyną infekcji chorobowych w czasie dalszego przechowania.
Sortowania owoców dokonuje się w czasie zbioru odrzucając owoce uszkodzone, zniekształcone i chore.


Zbiory papryki
Zbiory papryki














Zaraz po zbiorze, szczególnie w okresie silnych upałów letnich, owoce powinny być natychmiast schłodzone do temperatury 7-10°C w warunkach wysokiej wilgotności względnej powietrza (95%), co ogranicza ubytki wody oraz marszczenie się owoców. W warunkach gospodarstwa ogrodniczego schłodzenie papryki najprościej można przeprowadzić stosując wentylację wymuszonym chłodnym powietrzem w komorze chłodniczej.
Skrzynki z owocami papryki należy tak ustawić w komorze, aby zapewnić dobrą cyrkulacje powietrza w całym stosie, wykorzystując wentylator zamontowany w chłodnicy powietrza lub umieścić dodatkowy wentylator, co znacznie przyspieszy proces schładzania.
Owoce papryki mogą być również schładzane w zimnej wodzie (5°- 7°C) lub w warunkach obniżonego ciśnienia. Jeśli stosuje się schładzanie w zimnej wodzie to przed przechowaniem owoce powinny być osuszone z kropel wody pozostających na powierzchni, gdyż może to przyczynić się do gnicia podczas przechowania. Schłodzone owoce przenosi się do komór chłodniczych, w których będą one składowane.
Owoce papryki przeznaczone do przechowania mogą być bezpośrednio po zbiorze układane w opakowaniach (drewnianych lub kartonowych) i umieszczane w przechowalni lub chłodni.
Ze względu na kształt owoce papryki dzieli się na cztery typy handlowe: owoce wydłużone (ostro zakończone o szerokości powyżej 30 mm); owoce w kształcie graniastosłupa (tępo zakończone o szerokości powyżej 50 mm); owoce w kształcie graniastosłupa (ze stożkowym zakończeniem o szerokości powyżej 40 mm) i owoce spłaszczone (pomidorokształtne o szerokości 55 mm). Owoce papryki dzieli się na dwie klasy jakości:
klasa I - papryka powinna być dobrej jakości, owoce jędrne bez wad skórki, szypułka może być lekko uszkodzona ale bez uszkodzenia nasady kielicha, owoce charakterystyczne dla danej odmiany lub typu handlowego i osiągniętego stopnia dojrzałości i zabarwienia;
klasa II - zalicza się owoce, które nie odpowiadają wymaganiom klasy I ale spełniają następujące wymagania ń owoce mniej jędrne ale bez oznak więdnięcia, z uszkodzoną szypułką, z wadami kształtu i rozwoju, z oparzelizną słoneczną lub lekkimi zabliźnionymi uszkodzeniami pod warunkiem, że papryka zachowuje swoje cechy charakterystyczne co do jakości i prezentacji.
W każdym opakowaniu papryka powinna być jednolita pod względem pochodzenia, odmiany, typu handlowego, jakości i wielkości oraz w przypadku klasy I także stopnia dojrzałości owoców.
Dopuszczalne jest pakowanie wspólne papryki o różnym zabarwieniu owoców jeśli zachowana jest jednolitość pod względem pochodzenia, typu handlowego i wielkości. Widoczna w opakowaniu część papryki powinna być reprezentatywna w stosunku do całej jego zawartości. Stosowane opakowania powinny chronić należycie produkt przed uszkodzeniami.
Materiały stosowane do wykładania wnętrza opakowań (skrzynek, kartonów) powinny być nowe, czyste i takiej jakości aby zapobiegały uszkodzeniom zewnętrznym lub wewnętrznym owoców.
Dla ograniczenia ubytków masy i zachowania wysokiej jakości owoców stosuje się różnego rodzaju opakowania. Pojedyncze owoce lub owoce ułożone na tackach są pakowane w folię rozciągliwą lub folię polietylenową z mikroperforacją.
Zastosowanie opakowań foliowych z mikroperforacją modyfikuje skład gazowy atmosfery wewnątrz opakowań zabezpieczając zarówno przed utratą wody jak i pozwalając na znaczne przedłużenie okresu przechowania.
Obniżony poziom tlenu i podwyższony poziom dwutlenku węgla wewnątrz opakowań foliowych hamuje jednak proces dojrzewania i wybarwiania się składowanych owoców papryki.
Do dłuższego transportu stosuje się coraz częściej opakowania pozwalające na utrzymanie zmodyfikowanej atmosfery i właściwej wilgotności względnej powietrza, co pozwala na zachowanie wysokiej jakości i wartości handlowej nawet przez okres 3-4 tygodni.
Oznakowanie produktu rolnictwa ekologicznego, polega na zamieszczeniu bezpośrednio na opakowaniu lub na etykiecie trwale przymocowanej do opakowania napisu "produkt rolnictwa ekologicznego" oraz nazwy producenta, numeru certyfikatu, nazwy upoważnionej jednostki certyfikującej i jej numeru identyfikacyjnego.
Przechowywanie i warunki transportu




Przechowywanie papryki
Przechowywanie papryki













Optymalna temperatura do przechowania owoców papryki wynosi 7o-10oC, wilgotność względna powietrza na poziomie 90-95%, skład gazowy atmosfery 0% CO2 i 3% O2 lub 2% CO2 i 3% O2. Owoce papryki produkują bardzo małe ilości etylenu i nie są wrażliwe na jego działanie.
Długość okresu składowania wynosi 3-5 tygodni.
Papryka należy do roślin ciepłolubnych i dlatego owoce wymagają wyższej temperatury składowania. Podczas dłuższego składowania owoców w niższej temperaturze (< 7oC) notuje się uszkodzenia chłodowe owoców w postaci małych punktowych zagłębień na powierzchni, wodnistych plam, odbarwienia gniazda nasiennego i gnicia.
Objawy te są szczególnie widoczne po przeniesieniu papryki do wyższej temperatury (15-20oC).
Bardziej tolerancyjne na przechowanie w niskiej temperaturze są owoce czerwone, które mogą być składowane nawet przez okres 1 tygodnia w temperaturze 2oC bez widocznych objawów uszkodzeń chłodowych, podczas gdy owoce zielone już po 3 dniach składowania w tej temperaturze wykazują uszkodzenia fizjologiczne.
Czerwone owoce papryki, składowane w niskiej temperaturze, po wyjęciu z przechowania należy jednak przeznaczyć do bezpośredniego spożycia lub przetwórstwa.
Szybsze wybarwianie się owoców papryki zachodzi podczas przechowywania jej w wyższej temperaturze (>13oC) w porównaniu do temperatury optymalnej. Gdy temperatura zebranych owoców przekracza 20oC należy je przed przechowaniem schłodzić do temperatury 10-12oC wstawiając do komory chłodniczej. Owoce mogą być również schładzane w zimnej wodzie. Schładzanie przy użyciu chłodnej wody pozwala na szybkie obniżenie temperatury zebranych owoców, ale może przyczynić się do zwiększenia gnicia podczas przechowania. Papryka przechowywana w temperaturze poniżej 7oC jest silnie porażana przez Alternarię, natomiast w temperaturze 4,5oC przez szarą pleśń (Botrytis cinerea).
Gnicie owoców następuje zwykle od szypułki, gdyż tam utrzymuje się również najwyższa wilgotność względna. Wilgotność powietrza poniżej 90% powoduje intensywne parowanie owoców i szybko rosną ubytki masy. Należy podkreślić, że utrata wody z owoców papryki jest podstawowym czynnikiem skracającym okres przechowywania. Gdy ubytki masy papryki wynoszą 7% owoce stają się miękkie, pomarszczone i nie nadają się do sprzedaży.
Natomiast podwyższony poziom wilgotności względnej powietrza powyżej 95% sprzyja rozwojowi i rozprzestrzenianiu się chorób. Jest to szczególnie istotne gdy owoce są przechowywane w opakowaniach foliowych, kartonach foliowanych lub skrzynkach wykładanych folią polietylenową. W tego typu opakowaniach należy przewidzieć odpowiednią perforację aby zapewnić utrzymanie wilgotności na optymalnym poziomie.
Kontrolowana atmosfera ma korzystny wpływ na przechowywanie papryki, a zwłaszcza na zahamowanie dojrzewania owoców, zmniejszenie intensywności oddychania, produkcję etylenu i wydłużenie okresu składowania. Skład gazowy atmosfery 0% CO2 i 3% O2 jest najlepszy dla przechowywania zielonych owoców papryki składowanych w temperaturze 8°C.
W tych warunkach po 6-8 tygodniach notuje się znacznie mniejsze gnicie owoców niż w normalnej atmosferze. Papryka przechowywana w kontrolowanej atmosferze odznacza się lepszą jakością i zawiera więcej witaminy C i E.
Dobre wyniki uzyskuje się również przy przechowywaniu papryki w kontrolowanej atmosferze zawierającej 2-5% CO2 i 3-5% O2.
Optymalny skład atmosfery jest zależny od odmiany, stopnia początkowej dojrzałości owoców, terminu zbioru i sposobu uprawy.
Owoce przeznaczone do transportu zaraz po zbiorze należy schłodzić do temperatury około 8oC. Temperatura w czasie transportu owoców papryki będzie zależna od stopnia dojrzałości owoców i długości okresu transportu.
Podczas transportu trwającego 3 do 5 dni utrzymuje się temperaturę na poziomie 5 - 8oC, natomiast powyżej 1 tygodnia na poziomie 8oC.
Owoce czerwone mogą być transportowane w temperaturze 4 - 6oC. Należy zapewnić dobrą cyrkulacje powietrza w samochodach, kontenerach lub wagonach kolejowych aby utrzymać równomierna temperaturę oraz wilgotność względna na poziomie 90%.
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Papryki w Gruncie i Pod Osłonami Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją prof. dr hab. S. Kaniszewskiego
Komentarze (1)
Autor: admin     (2009-10-21,  11:25:18)      [odpowiedzi: 0]
Temat:

Komentarze na temat: Zbiór, pakowanie i przygotowanie papryki do sprzedaży


Dyskusja użytkowników na temat: Zbiór, pakowanie i przygotowanie papryki do sprzedaży


Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: Napisz wynik działania: 5minusplus 2 =
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteœ robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!

Reklama
Agrowłókniny rabatka.pl
Siatki przeciw ptakom rabatka.pl

Ogrodzenia elektryczne Chapron