Uprawy ekologiczne Uprawy ekologiczne
Vademecum Nowoczesnego Rolnika

Szukaj informacji o uprawach:
Login:
Hasło:
Jeśli nie posiadasz konta
Zarejestruj się
Artykuły na temat:
Uprawa Ziemniaka
Uprawa Kapusty
Uprawa Marchwi
Uprawa Cebuli
Uprawa Papryki (w gruncie i pod osłonami)
Uprawa Pomidora
Uprawa Ogórka
Uprawa Buraka ćwikłowego
Wymagania klimatyczne i glebowe buraka.
Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe buraka
Odmiany buraka
Płodozmian i stanowisko w zmianowaniu buraka
Uprawa roli i przygotowanie pola
Nawożenie buraka
Terminy i sposób uprawy
Zabiegi pielęgnacyjne buraka
Ochrona buraka przed chwastami
Choroby buraka
Szkodniki buraka ćwikłowego
Sposoby przechowania buraków
Przygotowanie buraków do sprzedaży
Uprawa Buraka cukrowego
Uprawa Kukurydzy
Uprawa Żyta
Uprawa Pszenicy
Uprawa Owsa
Uprawa Jęczmienia jarego
Rośliny oleiste
Uprawa Roślin Jagodowych
Rośliny włókniste
Uprawa Gryki
Uprawa Gorczycy
Siatki na ptaki - ochrona ogrodów i sadów
Środki ochrony roślin
Ekologiczne uprawy roślin sadowniczych
Jak założyć gospodarstwo ekologiczne
Zasady Produkcji Ekologicznej
Zabazpieczenia przed kretami
Nawadnianie i melioracja
Szkody łowieckie w uprawach
Ostatnio dodane komentarze:
Artykuł: Uprawa Pomidora
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe
tola 2013-06-30 08:01:36
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz
Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Artykuł: Choroby pomidorów
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być.
marta 2013-05-31 21:20:58
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic
Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Artykuł: Uprawa Pomidora
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce
Asia P. 2013-04-05 14:23:10
Informacje dodatkowe
Regulamin

Sposoby przechowania buraków



     Optymalne warunki przechowywania zapewnia temperatura 1 - 2°C i wilgotność względna powietrza 95 - 98%. Długość okresu przechowania wynosi 8 miesięcy. Buraki są bardzo mało wrażliwe na działanie etylenu i w optymalnych warunkach produkują śladowe ilości tego gazu. Szczególnie wrażliwe są na utratę wody i po przekroczeniu 7% ubytków wody tracą wartość handlową.
Nie ma dużych różnic w trwałości przechowalniczej odmian uprawianych w kraju, natomiast temperatura przechowania ma istotny wpływ na wartość przechowalniczą niektórych odmian.

Zbiory buraka ćwikłowego
Zbiory buraka ćwikłowego


     Zbiór buraków z liśćmi, przeprowadza się po około 50 dniach od siewu, natomiast buraki przeznaczone do przechowywania po osiągnięciu pełnej dojrzałości.
Buraki przeznaczone do sprzedaży w pęczkach powinny być schłodzone do temperatury 4°C w ciągu 4 - 6 godzin. Stosuje się schładzanie z wykorzystaniem chłodnego powietrza (w komorze chłodniczej), schładzanie lodowatą wodą lub przesypywanie pokruszonym lodem. Zbiór buraków do przechowania należy przeprowadzić przed wystąpieniem przymrozków jesiennych, gdyż są wrażliwe na uszkodzenia mrozowe. Zebrane korzenie należy w ciągu 24 godzin schłodzić do temperatury 5°C. Do przechowania najlepiej nadają się korzenie o średnicy 7 - 10 cm, z liśćmi obciętymi na długość 1 cm.
Nie należy usuwać korzenia palowego, a jedynie go przyciąć w razie mechanicznego uszkodzenia w czasie zbioru.

      Przechowywanie w kopcach.
Powszechnie stosowanym w praktyce sposobem przechowywania jest kopcowanie. Dla buraków przechowujących się znacznie lepiej od innych gatunków warzyw poleca się rowy o głębokości 20 - 30 cm i szerokości 100- 120 cm. Korzenie buraków usypuje się w pryzmę wysokości 1 m, okrywając natychmiast cienką warstwą wilgotnej ziemi lub piasku. Po schłodzeniu korzeni w pryzmie do temperatury 1°C przystępuje się do okrycia zimowego kopca. Pogrubia się pierwszą warstwę ziemi do 10 - 15 cm, i okrywa się ją warstwą słomy grubości 20 ń 30 cm, przysypując następnie 15 - 20cm warstwą ziemi. Takie okrycie zabezpiecza buraki przed zamarzaniem podczas zimy, a jednocześnie przed podwyższeniem temperatury w czasie słonecznych dni w okresie wiosny. W razie silnych spadków temperatury, utrzymujących się przez dłuższy okres, należy dodatkowo okryć kopiec słomą lub innymi materiałami izolacyjnymi.
W zależności od rejonu stosuje się inne wymiary kopców różniące się głębokością i szerokością rowów z tym, że sposób okrycia jest podobny. W kopcach ziemnych buraki można przechować do końca marca.

      Przechowywanie w budynkach gospodarczych.
Buraki można przechowywać również w budynkach gospodarczych, ułożone w pryzmach bez wentylacji lub ułożone luzem warstwą 2 - 3 m z aktywną wentylacją. Najczęściej składuje się w pryzmach o wymiarach 120 cm szerokości u podstawy i 80 cm w górnej warstwie, a wysokość jej nie powinna przekraczać 100 cm. Pryzma powinna być okryta wilgotnym piaskiem, który w okresie przechowania należy regularnie zwilżać. Przy prawidłowym początkowym schłodzeniu korzeni, bez większych strat można buraki przechować przez okres 3 - 4 miesięcy.

      Przechowywanie w specjalnych przechowalniach
Składując buraki luzem w specjalistycznych przechowalniach z aktywną wentylacją, wydajność zastosowanych wentylatorów powinna zapewnić dostarczenie 70 do 80 m3/h/m3 buraków w okresie schładzania oraz 50 do 60 m3/h/m3 podczas dalszego przechowania. W skład systemu wentylacyjnego typowej przechowalni wchodzą: wentylatory, kanały wentylacyjne (nadpodłogowe lub podpodłogowe) oraz otwory czerpalne powietrza zewnętrznego i recyrkulacyjne. Do schłodzenia i utrzymania temperatury i wilgotności względnej powietrza podczas przechowania wykorzystuje się tylko chłodne i wilgotne powietrze zewnętrzne.
Efektywne schładzanie zachodzi tylko wówczas, gdy różnica między temperaturą powietrza wykorzystywanego do wentylacji i temperaturą buraków w przechowalni wynosi co najmniej 3°C. Należy unikać nadmiernego wietrzenia, ponieważ prowadzi to do zwiększenia ubytków masy, zwiędnięcia korzeni oraz w następstwie tego do silniejszego porażenia przez choroby.
Gdy temperatura zewnętrzna powietrza wynosi poniżej 0°C do wyrównania temperatury w pryzmie buraków wykorzystuje się mieszaninę powietrza zewnętrznego i wewnętrznego lub stosuje się tylko cyrkulację powietrzem wewnętrznym.
Regularnie należy kontrolować zarówno warunki przechowania jak i jakość przechowywanych buraków, aby nie dopuścić do powstania dużych strat. Komora przechowalnicza może być dodatkowo wyposażona w urządzenia chłodnicze, co zapewni utrzymanie temperatury na optymalnym poziomie, szczególnie w miesiącach wiosennych i przedłużenie okresu składowania.

      Przechowywanie w chłodniach
W chłodniach buraki można składować w skrzynkach z tworzyw sztucznych o pojemności 20 kg lub w paletach skrzyniowych 400- 600 kg. Ustawienie ładunków paletowych jak i palet skrzyniowych w komorze chłodniczej powinno zapewnić prawidłową cyrkulację powietrza i utrzymanie temperatury i wilgotności względnej powietrza na optymalnym poziomie. Załadunek komory i schłodzenie buraków nie powinno trwać dłużej niż 5 - 6 dni. Wysokość komór najczęściej jest dostosowana do ustawienia 6 palet skrzyniowych. Buraki w chłodni można przechować przez okres 8 miesięcy.

Nie należy dopuszczać do obniżenia temperatury do 0°C, gdyż dłuższe składowanie buraków w tej temperaturze może spowodować uszkodzenia fizjologiczne, objawiające się zamieraniem tkanek w wierzchołkowej części korzenia. Uwidacznia się to szczególnie po przeniesieniu korzeni do wyższej temperatury, panującej w warunkach transportu, obrotu i podczas sprzedaży detalicznej. Na przekroju podłużnym korzenia widoczne są czarne nekrotyczne plamy znajdujące się najczęściej tuż pod skórką, oraz w środkowej części korzenia.
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Buraka Ćwikłowego Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Babika
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu

Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: Napisz wynik działania: 5minusplus 5 =
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteś robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!

Reklama
Agrowłókniny rabatka.pl
Siatki przeciw ptakom rabatka.pl

Ogrodzenia elektryczne Chapron