Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
Artykuł: Agrowłókniny i agrotkaniny |
Bardzo fajny artykuł. Sama przymierzam sie do posadzenia tuji i koniecznie użyje agrowłókniny czarnej. Jest w dobrej cenie i wytrzyma odpowiednio długo. Po kilku latach jak tuje już się rozkrzewią nie będzie konieczne wogóle zabezpieczenie agrowłókniną, Ogrodniczka 2012-09-25 12:37:15 |
|
Artykuł: Choroby ogórków |
W ostatnich latach plagą jest występowanie Mączniaka Rzekomego Dyniowatych. Niestety nie pomaga już kupowanie nasion odmian odpornych na tą chorobę. Podobnie zmianowanie nasadzeń nie przynosi poprawy tej sytuacji. Częste zmiany pogody od obfitych, Piotr 2012-07-28 09:18:20 |
|
Artykuł: Zabazpieczenia przed kretami |
Aktualizacja doniesienia. Od ostatniego zastosowania zmielonej gorczycy w dniu 10 grudnia 2011 upłynęło już ponad pół roku i nadal ŻADNEGO KOPCA KRETA na moim trawniku nie ma. Jeśli ktoś chce stosować elektroniczne odstraszacze, niech stosuje. prostaczek 2012-06-26 01:28:48 |
|
Artykuł: Uprawa pomidora pod osłonami |
kochani pomocy ! Moje piękne pomidory rambozo i słonka dostały ziemiórek co robić . Wyczytałam,że Nomolt będzie dobry ale to nie wszystko. Liście od dołu żółkną a pozostałe dostają plam i u nasady rozwidlenia liści na gałązkach zbrązowiały a na czubkach Asia 2012-06-22 16:15:55 |
|
Artykuł: Wymagania klimatyczne i glebowe pomidora |
Nie znam się być może na pomidorach, dawniej rodzice moi mieli pod folią a teraz razem z mężem postanowiliśmy założyć takie folie z pomidorami.Jak na razie mamy ok 150 krzaków. Przede wszystkim nie podlewamy codziennie. Początkowo co dwa dni a teraz Olusia 2012-06-22 13:04:50 |
|
|
|
|
|
Cukier Bio |
Określenie cukier w jakości ekologicznej (cukier "eko", cukier "bio") oznacza,
iż został on wyprodukowany z surowca (w naszym klimacie z korzeni buraka cukrowego)
pochodzącycego z certyfikowanego gospodarstwa ekologicznego,
a w procesie jego przerobu zadbano o oddzielenie surowca "eko" od konwencjonalnego
oraz stosowano wyłącznie procesy technologiczne dozwolone w rolnictwie
ekologicznym.
Mówiąc o rolnictwie ekologicznym mamy na myśli rozumienie
tego terminu określone w Ustawie z dnia 20 kwietnia 2004r. o rolnictwie ekologicznym
(Dz. U. Nr 93, poz. 897 i 898). Jest to rozumienie tożsame z tym, jakie
przyjęto w krajach Unii Europejskiej. W praktyce polska Ustawa wprowadza w życie
reguły zawarte w Rozporządzeniu EWG nr 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991
roku w sprawie rolnictwa ekologicznego i znakowania jego produktów. Rozporządzenie to określa minimalne, państwowe kryteria, produkcji ekologicznej zarówno
na poziomie gospodarstwa (zasady wytwarzania płodów rolnych) jak i przetwórni
(kryteria przetwórstwa) oraz zasady kontroli ich przestrzegania.
Nadrzędnym celem
Rozporządzenia jest ochrona interesów konsumenta przed fałszywym "eko".
Płacąc drożej za produkty ekologiczne klient powinien mieć gwarancję, iż otrzyma produkt w 100% spełniający reguły rolnictwa ekologicznego.
Generalizując można stwierdzić, że rolnictwo ekologiczne to system, który charakteryzuje
się:
-
wykluczeniem środków chemii rolnej (.uszlachetnionych. nawozów mineralnych,
a w szczególności wszelkich postaci syntetycznego azotu, jak również syntetycznych środków ochrony roślin);
wykluczeniem środków chemii spożywczej (w przetwórstwie);
wymogiem regularnej kontroli gospodarstw i przetwórni na zgodność z kryteriami
rolnictwa ekologicznego;
określonymi warunkami znakowania produktów rynkowych oferowanych jako
ekologiczne.
Istotą gwarancji dawanej konsumentowi nie są jakieś szczególne parametry
żywności ekologicznej, a to, że w procesie jej wytwarzania rolnik oraz przetwórca
nie stosowali niedozwolonych w rolnictwie ekologicznym środków i metod produkcji.
Podsumowując, cukier "bio" to produkt powstały wyłącznie z surowca pochodzącego z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych w certyfikowanej cukrowni.
Cukrownia musi zgłosić zamiar podjęcia takiej produkcji wybranej przez
siebie jednostce kontrolnej. Podczas składowania i przerobu cukrownia musi oddzielić surowiec "bio" od konwencjonalnego, a także powiadomić jednostkę kontrolną o planowanym terminie produkcji "eko" - umożliwi to inspektorom tej jednostki
weryfikację na miejscu prawidłowości prowadzenia procesu technologicznego.
Trudno oczekiwać, by cukrownia była w stanie od razu przetwarzać wyłącznie
surowiec "eko". Dlatego też, produkcję cukru "bio" zazwyczaj rozpoczyna
się w konwencjonalnej cukrowni, na konwencjonalnej, ale czystej linii technologicznej.
W praktyce najprościej jest spełnić te warunki na początku kampanii cukrowniczej.
Dopiero po zakończeniu przerobu surowca "eko" przechodzi się do
przetwarzania korzeni z gospodarstw konwencjonalnych.
|
Cukier bio |
Mianem cukru "eko" możemy zatem określać wyłącznie produkt spełniający
wyżej opisane warunki. W przeciwnym razie użycie na etykiecie i/bądź w reklamie
terminów nawiązujących do rolnictwa ekologicznego (sugerujących ekologiczne pochodzenie produktu), jak np.: ekologiczny, biologiczny, przyjazny środowisku,
zdrowy, bezpieczny, biologicznie chroniony, itp., jest traktowane jako umyślne
wprowadzenie w błąd nabywcy i podlega ściganiu z mocy prawa.
Najłatwiej jest produkować cukier w jakości ekologicznej z trzciny cukrowej,
ale nawet z punktu widzenia ochrony środowiska nie jest to rozwiązanie idealne.
Chodzi o to, że człowiek winien spożywać produkty wytworzone w jego otoczeniu,
w jego strefie klimatycznej, chociażby po to, by uniknąć transportu na dalekie
odległości. Współcześnie w Europie, w produkcji cukru "eko" z buraka duże doświadczenie mają takie firmy jak angielski British Sugar czy holenderski Suiker
Unie. Oferują one producentom korzystne ceny za korzenie buraka uprawianego
zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Chodzi o premię cenową rzędu 40%
w stosunku do ceny korzeni konwencjonalnych.
W Polsce, jak dotychczas, jeszcze nie prowadzi się skupu i przerobu buraka cukrowego
z gospodarstw ekologicznych. Do naszego kraju cukier
"eko" sprowadzany jest
z Holandii. To zastanawiające, że w kraju o dużych tradycjach cukrownictwa i skali
produkcji cukru znacząco przekraczającej potrzeby rynku wewnętrznego, importuje
się cukier "bio". Rynek produktów rolnictwa ekologicznego w Polsce jest jeszcze słabo
rozwinięty, niemniej jednak coraz więcej sklepów oferuje żywność ekologiczną.
Wśród oferowanych artykułów występuje również cukier. Cukier "bio" jest pożądanym
towarem nie tylko jako produkt finalny (jednoskładnikowy), ale również, a nawet
przede wszystkim, jako surowiec w przetwórstwie. Jest on składnikiem wielu produktów złożonych. Używamy go do produkcji słodyczy, soków, przetworów owocowych.
Dla przykładu udział cukru w dżemach może dochodzić do 65%. Tymczasem kryteria
rolnictwa ekologicznego stanowią, iż w produktach złożonych udział surowców konwencjonalnych
nie może przekroczyć 5%. W praktyce wymusza to na przemyśle spożywczym stosowanie cukru "eko". Głównymi rynkami cukru "bio" są Stany Zjednoczone,
gdzie spożywa się 50% jego światowej produkcji, a także Europa Zachodnia
(40%) spożycia. |
|
Żródło: Uprawa Buraka Cukrowego w Gospodarstwach Ekologicznych Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Tyburskiego Radom 2004 |
Komentarze (0)Brak komentarzy do tego artykułu
|