Uprawy ekologiczne Uprawy ekologiczne
Vademecum Nowoczesnego Rolnika

Szukaj informacji o uprawach:
Login:
Hasło:
Jeśli nie posiadasz konta
Zarejestruj się
Artykuły na temat:
Uprawa Ziemniaka
Uprawa Kapusty
Uprawa Marchwi
Uprawa Cebuli
Uprawa Papryki (w gruncie i pod osłonami)
Uprawa Pomidora
Uprawa Ogórka
Uprawa Buraka ćwikłowego
Uprawa Buraka cukrowego
Uprawa Kukurydzy
Uprawa Żyta
Uprawa Pszenicy
Uprawa Owsa
Uprawa Jęczmienia jarego
Rośliny oleiste
Uprawa Rzepaku
Odmiany rzepaku
Kierunki uprawy rzepaku
Znaczenie gospodarcze oleju rzepakowego
Zasiewy, plony i zbiory rzepaku.
Budowa i wzrost rzepaku
Rzepak ozimy
Nawożenie
Koszenie - zbiór rzepaku
Siew
Choroby i szkodniki
Uprawa Roślin Jagodowych
Rośliny włókniste
Uprawa Gryki
Uprawa Gorczycy
Siatki na ptaki - ochrona ogrodów i sadów
Środki ochrony roślin
Ekologiczne uprawy roślin sadowniczych
Jak założyć gospodarstwo ekologiczne
Zasady Produkcji Ekologicznej
Zabazpieczenia przed kretami
Nawadnianie i melioracja
Szkody łowieckie w uprawach
Ostatnio dodane komentarze:
Artykuł: Uprawa Pomidora
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe
tola 2013-06-30 08:01:36
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz
Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Artykuł: Choroby pomidorów
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być.
marta 2013-05-31 21:20:58
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic
Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Artykuł: Uprawa Pomidora
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce
Asia P. 2013-04-05 14:23:10
Informacje dodatkowe
Regulamin

Uprawa Rzepaku

Uprawa rzepaku.
Uprawa rzepaku.
     Rzepak i rzepik uprawia się dla uzyskania nasion, które są surowcem do produkcji oleju. Nasiona obydwu gatunków wyróżniają się wysoką zawartością tłuszczu i białka. Rzepak ozimy zawiera w suchej masie nasion, czyli w nasionach pozbawionych wody, około 45-48% tłuszczu, rzepak jary 43-46%, a rzepik ozimy 41-44%. Jarego rzepiku ze względu na jego małą plenność nie uprawia się w Polsce.

     Olej jest głównym produktem uzyskiwanym z nasion. Przy tłoczeniu oleju ubocznym produktem są wytłoki, nazywane makuchami, lub śruta rzepakowa uzyskiwana zamiast makuchów, gdy olej ekstrahuje się z nasion za pomocą rozpuszczalników chemicznych. Makuchy i śruty rzepakowe są wysokobiałkowymi paszami treściwymi. Makuchy rzepakowe zawierają w suchej masie około 28-30% strawnego białka i 4-8% tłuszczu, śruta rzepakowa około 33-34% strawnego białka i zaledwie około 1-2% tłuszczu.
Rzepak i rzepik należą do botanicznej rodziny roślin krzyżowych. Dają one olej o podobnych właściwościach użytkowych, zawierający w składzie kwasów tłuszczowych kwas erukowy, charakterystyczny dla roślin oleistych z rodziny krzyżowych. Ze względu na podobne właściwości użytkowe oleju rzepakowego i rzepikowego w handlu światowym nasiona obydwu gatunków obejmuje się wspólną nazwą rzepaku.
     Rzepak ozimy jest najbardziej rozpowszechnioną rośliną oleistą uprawianą w Polsce. Zajmuje on około 95% powierzchni uprawy przeznaczonej pod wszystkie rośliny oleiste. Nasiona zawierają do 45% tłuszczu jadalnego. Pozostała po wytłoczeniu tłuszczu śruta poekstrakcyjna jest bogatą w białka paszą treściwą. Twarda słoma rzepakowa nie nadaje się ani na paszę, ani na ściółkę, można wykorzystać ją do wyrobu płyt pilśnionych.
Żródło:
Komentarze (0)
Brak komentarzy do tego artykułu

Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: Napisz wynik działania: 2minusplus 2 =
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteś robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!

Reklama
Agrowłókniny rabatka.pl
Siatki przeciw ptakom rabatka.pl

Ogrodzenia elektryczne Chapron