Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
Artykuł: Agrowłókniny i agrotkaniny |
Bardzo fajny artykuł. Sama przymierzam sie do posadzenia tuji i koniecznie użyje agrowłókniny czarnej. Jest w dobrej cenie i wytrzyma odpowiednio długo. Po kilku latach jak tuje już się rozkrzewią nie będzie konieczne wogóle zabezpieczenie agrowłókniną, Ogrodniczka 2012-09-25 12:37:15 |
|
Artykuł: Choroby ogórków |
W ostatnich latach plagą jest występowanie Mączniaka Rzekomego Dyniowatych. Niestety nie pomaga już kupowanie nasion odmian odpornych na tą chorobę. Podobnie zmianowanie nasadzeń nie przynosi poprawy tej sytuacji. Częste zmiany pogody od obfitych, Piotr 2012-07-28 09:18:20 |
|
Artykuł: Zabazpieczenia przed kretami |
Aktualizacja doniesienia. Od ostatniego zastosowania zmielonej gorczycy w dniu 10 grudnia 2011 upłynęło już ponad pół roku i nadal ŻADNEGO KOPCA KRETA na moim trawniku nie ma. Jeśli ktoś chce stosować elektroniczne odstraszacze, niech stosuje. prostaczek 2012-06-26 01:28:48 |
|
Artykuł: Uprawa pomidora pod osłonami |
kochani pomocy ! Moje piękne pomidory rambozo i słonka dostały ziemiórek co robić . Wyczytałam,że Nomolt będzie dobry ale to nie wszystko. Liście od dołu żółkną a pozostałe dostają plam i u nasady rozwidlenia liści na gałązkach zbrązowiały a na czubkach Asia 2012-06-22 16:15:55 |
|
Artykuł: Wymagania klimatyczne i glebowe pomidora |
Nie znam się być może na pomidorach, dawniej rodzice moi mieli pod folią a teraz razem z mężem postanowiliśmy założyć takie folie z pomidorami.Jak na razie mamy ok 150 krzaków. Przede wszystkim nie podlewamy codziennie. Początkowo co dwa dni a teraz Olusia 2012-06-22 13:04:50 |
|
|
|
|
|
Zbiór, przechowanie i przygotowanie do sprzedaży |
Zbiór i przygotowanie do sprzedaży
Do dłuższego przechowywania przydatne są tylko owoce zielone. Owoce zapalone
i czerwone mają znacznie krótszy okres składowania. Zbiór pomidorów
powinien być bardzo staranny, nie powodujący uszkodzenia skórki.
Owoce zapalone
i czerwone mogą być zbierane z szypułkami, gdyż są przeznaczane tylko do
krótkotrwałego składowania, natomiast owoce zielone przeznaczone do dłuższego
przechowywania powinny być zbierane bez szypułek, po osiągnięciu odpowied-niej dojrzałości i wytworzeniu substancji galaretowatej. Pozostawienie szypułek
prowadzi do silniejszego porażenia chorobami przechowywanych owoców. Aby
zmniejszyć uszkodzenia w czasie zbioru, jednocześnie przeprowadza się sortowanie
owoców, odrzucając owoce chore, uszkodzone, niekształtne lub nie spełniające wymagań jakościowych.
Owoce pomidorów dzieli się na cztery typy handlowe: owoce okrągłe, owoce
żebrowane, owoce podłużne (wydłużone), owoce "wiśnia" (koktajlowe) lub w gałązkach groniaste.
|
Pomidorki koktajlowe. |
Wyróżnia się trzy klasy jakości handlowej pomidorów:
klasa Ekstra, klasa I i II.
Pomidory zaliczane do klasy Ekstra powinny być najwyższej jakości, o jędrnym
miąższu i charakterystycznym dla danej odmiany kształcie, wyglądzie i stopniu
dojrzałości.
Pomidory w klasie I powinny być dobrej jakości, wystarczająco
jędrne o cechach charakterystycznych dla danej odmiany. Nie dopuszcza się pęknięć
owoców i zielonej piętki. W klasie tej dopuszcza się lekkie wady kształtu,
barwy, wady skórki i lekkie odgniecenia owoców.
Do klasy II zalicza się pomidory,
które nie odpowiadają wymaganiom klas wyższych, ale spełniają określone
wymagania minimalne. Dla pomidorów zaklasyfikowanych dla klasy Ekstra, I i II,
jako średnicę minimalną ustala się: dla pomidorów "okrągłych": i "żebrowanych"
powyżej 35 mm; dla pomidorów "podłużnych" powyżej 30 mm. Dopuszcza się tolerancje jakościowe, które wynoszą 5% liczbowo pomidorów nie spełniających
wymagań dla klasy Ekstra i 10% dla klasy I i II.
W klasie II nie dopuszcza się
jednak owoców z objawami gnicia lub zgniecionych. Dla wszystkich klas jakości
dopuszcza się 10% liczbowo lub wagowo pomidorów o wielkości niezgodnej z deklarowaną, lecz mieszczącą się w sąsiednich przedziałach wielkości. Sortowanie
owoców przeprowadza się najczęściej ręcznie chociaż w dużych pakowniach stosuje
się specjalne linie do sortowania i pakowania pomidorów (wg wielkości, zabarwienia,
masy owocu).
W każdym opakowaniu pomidory powinny być jednolite, tj. tego samego pochodzenia,
tej samej odmiany lub typu handlowego, tej samej jakości i wielkości.
W klasie Ekstra i I pomidory powinny być jednolite pod względem stopnia dojrzałości i barwy. Widoczna w opakowaniu część pomidorów powinna być reprezentatywna
do całej jego zawartości. Pomidory powinny być pakowane w taki sposób,
aby były należycie zabezpieczone przed uszkodzeniem. Do transportu i przechowania
stosuje się opakowania o małej pojemności, w których owoce układa
się jedną lub dwoma warstwami. Mogą to być opakowania z tworzyw sztucznych,
drewniane lub kartonowe. Często są to specjalne wytłaczanki z zagłębieniami w których
układa się owoce z kielichem i krótką szypułką. Mogą być stosowane również przekładki harmonijkowe i specjalne foremki. Pomidory przeznaczone do przetwórstwa mogą być pakowane w skrzynki o większej pojemności lub płytkie
palety skrzyniowe.
|
Udane zbiory pomidora przemysłowego. |
Oznakowanie pomidorów pochodzących z produkcji ekologicznej, polega na
zamieszczeniu bezpośrednio na opakowaniu lub na etykiecie trwale przymocowanej
do opakowania napisu " produkt rolnictwa ekologicznego" oraz nazwy producenta,
numeru certyfikatu, nazwy upoważnionej jednostki certyfikującej i jej numeru
identyfikacyjnego.
Przechowywanie owoców
Optymalną temperaturą do długotrwałego przechowywania owoców zielonych
(10-12 tygodni) jest 12°-13oC, wilgotność względna powietrza na poziomie 85-90%, skład gazowy atmosfery 5% CO2 i 3% O2 oraz 0% CO2 i 2% O2. Dojrzewające owoce pomidorów produkują dużo etylenu i są wrażliwe na jego działanie.
W atmosferze zawierającej etylen następuje przyspieszenie dojrzewania i starzenia
się owoców. Zielone owoce pomidorów przechowywane w normalnej atmosferze,
w temperaturze 12-13°C dojrzewają stopniowo i po 4-6 tygodniach niemal
wszystkie owoce są wybarwione. Owoce przechowywane w kontrolowanej atmosferze
rozpoczynają wybarwianie dopiero po ich przeniesieniu do normalnej atmosfery
i wyższej temperatury. Proces dojrzewania i wybarwianie pomidorów
najszybciej przebiega w temperaturze 18 - 24°C. W temperaturze niższej proces
ten przebiega znacznie wolniej natomiast w temperaturze powyżej 25°C często
obserwuje się nierównomierne wybarwianie owoców i szybkie ich mięknięcie.
Optymalna temperatura do przechowania pomidorów już dojrzewających zależna
jest od stopnia zabarwienia owoców i wynosi: dla owoców słabo zapalonych (10-30% powierzchni wybarwionej) 10°-13°C; mocno zapalonych (30-60% powierzchni
wybarwionej) 10°-15°C. Wilgotność względna powietrza powinna wynosić 85-90%. Długość okresu składowania owoców zapalonych do osiągnięcia pełnej dojrzałości waha się od 1 do 2 tygodni. Ponadto owoce zapalone mogą być przechowywane
w temperaturze 12°C, i wówczas okres ich dojrzewania będzie znacznie
dłuższy niż w temperaturze powyżej 18°- 20°C. Należy jednak podkreślić, że
długość składowania czerwonych pomidorów dojrzewających poprzednio w niższej
temperaturze jest nieco krótszy niż pomidorów dojrzewających w wyższej
temperaturze.
|
Pakowanie pomidoró w opakowania zbiorcze. |
W jednym opakowaniu należy składować owoce będące w takiej
samej fazie dojrzałości. Kontrolę składowanych pomidorów należy przeprowadzać
1-2 razy w tygodniu, wybierając owoce dojrzałe oraz usuwając chore.
Owoce o zabarwieniu różowo-pomarańczowym i jasno- czerwonym mogą być
składowane 1 do 2 tygodni w temperaturze poniżej 10°C z zachowaniem wysokiej
wartości handlowej. W pełni dojrzałe owoce tolerują jeszcze niższą temperaturę
i przez okres 7-10 dni można je składować w temperaturze 6-8°C. Przetrzymywanie
czerwonych owoców w temperaturze 5°C (lub niższej) powoduje zwiększenie
strat, utratę jędrności owoców, pogorszenie smaku i aromatu oraz znaczne skrócenie
okresu składowania w temperaturze 20°C.
Warunki transportu pomidorów
Warunki transportu i krótkotrwałego składowania są uzależnione od stopnia
dojrzałości owoców pomidorów. |
|
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Pomidora w Gruncie i Pod Osłonami Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Babika |
Komentarze (1)Autor: ~Y3l018WDj (2016-07-14, 08:51:04) [odpowiedzi: 0] (IP: 188.143.234.155)Odpowiedz Temat: Flovi disse:Amei o texto, Luana. Tão real, tão sincero. Admiro muito quem continua firme e forte na luta. Eu faço parte do time das que não conseguiram. Fui procurar outra coisa pra fazer, a rede pública de ensino me deixava em... [->]Komentarz nie posiada autoryzacji. Może zostać usunięty. |
|