Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
Artykuł: Agrowłókniny i agrotkaniny |
Bardzo fajny artykuł. Sama przymierzam sie do posadzenia tuji i koniecznie użyje agrowłókniny czarnej. Jest w dobrej cenie i wytrzyma odpowiednio długo. Po kilku latach jak tuje już się rozkrzewią nie będzie konieczne wogóle zabezpieczenie agrowłókniną, Ogrodniczka 2012-09-25 12:37:15 |
|
Artykuł: Choroby ogórków |
W ostatnich latach plagą jest występowanie Mączniaka Rzekomego Dyniowatych. Niestety nie pomaga już kupowanie nasion odmian odpornych na tą chorobę. Podobnie zmianowanie nasadzeń nie przynosi poprawy tej sytuacji. Częste zmiany pogody od obfitych, Piotr 2012-07-28 09:18:20 |
|
Artykuł: Zabazpieczenia przed kretami |
Aktualizacja doniesienia. Od ostatniego zastosowania zmielonej gorczycy w dniu 10 grudnia 2011 upłynęło już ponad pół roku i nadal ŻADNEGO KOPCA KRETA na moim trawniku nie ma. Jeśli ktoś chce stosować elektroniczne odstraszacze, niech stosuje. prostaczek 2012-06-26 01:28:48 |
|
Artykuł: Uprawa pomidora pod osłonami |
kochani pomocy ! Moje piękne pomidory rambozo i słonka dostały ziemiórek co robić . Wyczytałam,że Nomolt będzie dobry ale to nie wszystko. Liście od dołu żółkną a pozostałe dostają plam i u nasady rozwidlenia liści na gałązkach zbrązowiały a na czubkach Asia 2012-06-22 16:15:55 |
|
Artykuł: Wymagania klimatyczne i glebowe pomidora |
Nie znam się być może na pomidorach, dawniej rodzice moi mieli pod folią a teraz razem z mężem postanowiliśmy założyć takie folie z pomidorami.Jak na razie mamy ok 150 krzaków. Przede wszystkim nie podlewamy codziennie. Początkowo co dwa dni a teraz Olusia 2012-06-22 13:04:50 |
|
|
|
|
|
Uprawa Buraka ćwikłowego |
Burak ćwikłowy (Beta vulgaris L.) jest rośliną dwuletnią z rodziny komosowatych
(Chenopodiaceae). W pierwszym roku uprawy tworzy zgrubiały korzeń spichrzowy,
a w drugim pęd kwiatostanowy i nasiona. Częścią jadalną buraka są zarówno
korzenie jak i młode liście, które zawierają nawet więcej białka, soli mineralnych
i witamin niż korzenie.
Burak ćwikłowy pochodzi od dziko rosnącego buraka morskiego (Beta maritima)
występującego głównie na wybrzeżach Morza Śródziemnego, ale także w Środkowo-Zachodniej Azji i u wybrzeży Atlantyku. Dla celów spożywczych i leczniczych
uprawiany był już w starożytności. W Polsce pierwsze wzmianki o nim pochodzą z XIV wieku, ale szerzej zaczęto go uprawiać dopiero z końcem XVI wieku.
Współczesne formy buraka ćwikłowego powstały jednak dopiero w wieku XIX
i XX. W Polsce metodami konwencjonalnymi uprawiany jest na powierzchni 20-22 tys. ha, a pod względem wielkości zbiorów (450-550 tys. ton) zajmuje czwarte
miejsce po kapuście, marchwi i cebuli. Polska jest czołowym producentem buraka
ćwikłowego w Europie. Produkcja buraków wynosi u nas średnio około 13 kg na
jednego mieszkańca. Produkcja buraków ćwikłowych metodami ekologicznymi
jest jak dotychczas w Polsce prowadzona na niewielką skalę.
Dzięki dobrej trwałości przechowalniczej (nawet przez okres 8-9 miesięcy)
burak ćwikłowy może być spożywany w stanie świeżym prawie przez cały rok.
Oprócz spożycia w stanie świeżym jest cennym surowcem wykorzystywanym powszechnie
w przemyśle przetwórczym do produkcji suszu, mrożonek, różnego
rodzaju konserw, soków pitnych i zagęszczonych, a ostatnio w coraz większym
stopniu, do produkcji naturalnych barwników. Barwniki betalainowe, a głównie
betanina o barwie czerwono- fioletowej i wulgaksantyna o barwie żółtej posiadają
siłę barwiącą 2 - 3-krotnie większą niż barwniki syntetyczne. Zawartość barwników
betalainowych w soku buraka zależy od odmiany, stopnia dojrzałości, warunków
klimatycznych i wielu innych czynników. U najlepszych odmian zawartość
betaniny w soku dochodzi do 0,3%.
|
Burak ćwikłowy |
Burak ćwikłowy jest warzywem o wysokich walorach dietetycznych i smakowych,
a także leczniczych. Korzenie buraka zawierają 12-20% suchej masy, 1,5-
2,5% białka, 4-12% cukrów, 0,3% tłuszczów, 1-3% błonnika oraz sole mineralne
wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu i żelaza. Ponadto, zawiera witaminy C, B2,
karoten, a także kwasy organiczne: jabłkowy, cytrynowy i szczawiowy. Z dotychczasowych
badań wynika, że korzenie buraka pochodzące z upraw ekologicznych
zawierają na ogół podobne ilości składników odżywczych, soli mineralnych i wita-
min jak z upraw konwencjonalnych. Niemniej jednak, zawierają zwykle nieco więcej
suchej masy oraz mniej azotanów niż pochodzące z upraw konwencjonalnych.
Burak pobudza apetyt i jest lekkostrawny. Jego zaletą jest również niska kaloryczność.
Dzięki dużej zawartości błonnika wpływa korzystnie na procesy trawienne.
Zawarte w nim sole mineralne działają odkwaszająco na organizm ludzki.
Oprócz tego burak ćwikłowy poprawia funkcjonowanie wątroby, zmniejsza kruchość
naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie krwi, reguluje poziom cholesterolu,
a dzięki zawartości betaniny wykazuje działanie przeciwnowotworowe. |
Poprzedni rozdział «Uprawa Ogórka
|
Następny rozdział Uprawa Buraka cukrowego»
|
Przeczytaj dalej: Wymagania klimatyczne i glebowe buraka., Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe buraka, Odmiany buraka, Płodozmian i stanowisko w zmianowaniu buraka, Uprawa roli i przygotowanie pola, Nawożenie buraka, Terminy i sposób uprawy, Zabiegi pielęgnacyjne buraka, Ochrona buraka przed chwastami, Choroby buraka, Szkodniki buraka ćwikłowego, Sposoby przechowania buraków, Przygotowanie buraków do sprzedaży,
|
|
Żródło: Ekologiczne metody uprawy Buraka Ćwikłowego Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Babika |
Komentarze (3)Autor: admin (2009-10-21, 11:25:18) [odpowiedzi: 2] Temat: Dyskusja użytkowników na temat: Uprawa Buraka ćwikłowego |
|