Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10
Bardzo fajny artykuł. Sama przymierzam sie do posadzenia tuji i koniecznie użyje agrowłókniny czarnej. Jest w dobrej cenie i wytrzyma odpowiednio długo. Po kilku latach jak tuje już się rozkrzewią nie będzie konieczne wogóle zabezpieczenie agrowłókniną, Ogrodniczka 2012-09-25 12:37:15
W ostatnich latach plagą jest występowanie Mączniaka Rzekomego Dyniowatych. Niestety nie pomaga już kupowanie nasion odmian odpornych na tą chorobę. Podobnie zmianowanie nasadzeń nie przynosi poprawy tej sytuacji. Częste zmiany pogody od obfitych, Piotr 2012-07-28 09:18:20
Aktualizacja doniesienia. Od ostatniego zastosowania zmielonej gorczycy w dniu 10 grudnia 2011 upłynęło już ponad pół roku i nadal ŻADNEGO KOPCA KRETA na moim trawniku nie ma. Jeśli ktoś chce stosować elektroniczne odstraszacze, niech stosuje. prostaczek 2012-06-26 01:28:48
kochani pomocy ! Moje piękne pomidory rambozo i słonka dostały ziemiórek co robić . Wyczytałam,że Nomolt będzie dobry ale to nie wszystko. Liście od dołu żółkną a pozostałe dostają plam i u nasady rozwidlenia liści na gałązkach zbrązowiały a na czubkach Asia 2012-06-22 16:15:55
Nie znam się być może na pomidorach, dawniej rodzice moi mieli pod folią a teraz razem z mężem postanowiliśmy założyć takie folie z pomidorami.Jak na razie mamy ok 150 krzaków. Przede wszystkim nie podlewamy codziennie. Początkowo co dwa dni a teraz Olusia 2012-06-22 13:04:50
Marchew pochodzi z rejonu śródziemnomorskiego lub terenów obecnego Afganistanu.
Dzikie formy szybko rozpowszechniły się i począwszy od Afganistanu
poprzez Turcję, a później kraje śródziemnomorskie objęły obszar całej Europy.
Marchew należy w Polsce do bardzo ważnych gatunków warzyw i po kapuście
zajmuje drugie miejsce pod względem powierzchni uprawy (około 30 tys. ha).
Roczna produkcja marchwi (około 900 tys.ton) daje Polsce pierwsze miejsce wśród
krajów Unii Europejskiej.
Pięknie wyglądające pole marchwi nie zawsze oznacza, że uprawa jest ekologiczna
Oprócz spożycia w stanie świeżym ważną rolę w zagospodarowaniu krajowej produkcji
odgrywa przetwórstwo (produkcja soków, mrożenie, suszenie i konserwowanie).
Ze względu na różnorodność form użytkowania, wysokie walory odżywcze
i smakowe, świeża jak i przetworzona marchew znajduje szerokie zastosowanie
kulinarne. O wartości marchwi decyduje zawartość wielu cennych składników. Największe
znaczenie ma beta-karoten, (prowitamina A), niezbędny dla prawidłowego
funkcjonowania wielu narządów, w szczególności wzroku. Marchew jest również
źródłem innych witamin (B1, B2, C, PP), błonnika, cukrów i soli mineralnych,
głównie potasu, wapnia, fosforu, magnezu. Marchew ma działanie antybakteryjne,
reguluje zaburzenia pracy przewodu pokarmowego oraz dzięki zawartości antyutleniaczy
(karotenoidów) zapobiega występowaniu niektórych nowotworów.
Na
skład chemiczny i wartość biologiczną marchwi wpływają warunki klimatyczne,
w tym głównie temperatura oraz sposób uprawy
Tabela. Zawartość witamin i składników mineralnych w korzeniach marchwi (w 100 g świeżej masy)
Rodzaj uprawy
Witaminy
Składniki mineralne
ß karoten* mg
C mg
B1* µg
Wapń mg
Żelazo µg
Cynk µg
Azotany ppm
Ekologiczna
8,3
4,5
43
34,4
408
387
413
Konwencjonalna
7,2
3,8
36
36,8
404
485
433
* - Różnice istotne;
Badania jakości marchwi produkowanej w kraju w gospodarstwach ekologicznych,
w porównaniu do produkcji konwencjonalnej wykazały, że zawiera ona więcej
suchej masy i cukrów, co polepsza jej smak. W korzeniach marchwi uprawianej
ekologicznie stwierdzano również mniej azotanów i azotynów.