Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10
Bardzo fajny artykuł. Sama przymierzam sie do posadzenia tuji i koniecznie użyje agrowłókniny czarnej. Jest w dobrej cenie i wytrzyma odpowiednio długo. Po kilku latach jak tuje już się rozkrzewią nie będzie konieczne wogóle zabezpieczenie agrowłókniną, Ogrodniczka 2012-09-25 12:37:15
W ostatnich latach plagą jest występowanie Mączniaka Rzekomego Dyniowatych. Niestety nie pomaga już kupowanie nasion odmian odpornych na tą chorobę. Podobnie zmianowanie nasadzeń nie przynosi poprawy tej sytuacji. Częste zmiany pogody od obfitych, Piotr 2012-07-28 09:18:20
Aktualizacja doniesienia. Od ostatniego zastosowania zmielonej gorczycy w dniu 10 grudnia 2011 upłynęło już ponad pół roku i nadal ŻADNEGO KOPCA KRETA na moim trawniku nie ma. Jeśli ktoś chce stosować elektroniczne odstraszacze, niech stosuje. prostaczek 2012-06-26 01:28:48
kochani pomocy ! Moje piękne pomidory rambozo i słonka dostały ziemiórek co robić . Wyczytałam,że Nomolt będzie dobry ale to nie wszystko. Liście od dołu żółkną a pozostałe dostają plam i u nasady rozwidlenia liści na gałązkach zbrązowiały a na czubkach Asia 2012-06-22 16:15:55
Nie znam się być może na pomidorach, dawniej rodzice moi mieli pod folią a teraz razem z mężem postanowiliśmy założyć takie folie z pomidorami.Jak na razie mamy ok 150 krzaków. Przede wszystkim nie podlewamy codziennie. Początkowo co dwa dni a teraz Olusia 2012-06-22 13:04:50
Rzepak i rzepik uprawia się dla uzyskania nasion, które są surowcem do produkcji oleju. Nasiona obydwu gatunków wyróżniają się wysoką zawartością tłuszczu i białka. Rzepak ozimy zawiera w suchej masie nasion, czyli w nasionach pozbawionych wody, około 45-48% tłuszczu, rzepak jary 43-46%, a rzepik ozimy 41-44%. Jarego rzepiku ze względu na jego małą plenność nie uprawia się w Polsce.
Olej jest głównym produktem uzyskiwanym z nasion. Przy tłoczeniu oleju ubocznym produktem są wytłoki, nazywane makuchami, lub śruta rzepakowa uzyskiwana zamiast makuchów, gdy olej ekstrahuje się z nasion za pomocą rozpuszczalników chemicznych. Makuchy i śruty rzepakowe są wysokobiałkowymi paszami treściwymi. Makuchy rzepakowe zawierają w suchej masie około 28-30% strawnego białka i 4-8% tłuszczu, śruta rzepakowa około 33-34% strawnego białka i zaledwie około 1-2% tłuszczu.
Rzepak i rzepik należą do botanicznej rodziny roślin krzyżowych. Dają one olej o podobnych właściwościach użytkowych, zawierający w składzie kwasów tłuszczowych kwas erukowy, charakterystyczny dla roślin oleistych z rodziny krzyżowych. Ze względu na podobne właściwości użytkowe oleju rzepakowego i rzepikowego w handlu światowym nasiona obydwu gatunków obejmuje się wspólną nazwą rzepaku.
Rzepak ozimy jest najbardziej rozpowszechnioną rośliną oleistą uprawianą w Polsce. Zajmuje on około 95% powierzchni uprawy przeznaczonej pod wszystkie rośliny oleiste. Nasiona zawierają do 45% tłuszczu jadalnego. Pozostała po wytłoczeniu tłuszczu śruta poekstrakcyjna jest bogatą w białka paszą treściwą. Twarda słoma rzepakowa nie nadaje się ani na paszę, ani na ściółkę, można wykorzystać ją do wyrobu płyt pilśnionych.