Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
Artykuł: Agrowłókniny i agrotkaniny |
Bardzo fajny artykuł. Sama przymierzam sie do posadzenia tuji i koniecznie użyje agrowłókniny czarnej. Jest w dobrej cenie i wytrzyma odpowiednio długo. Po kilku latach jak tuje już się rozkrzewią nie będzie konieczne wogóle zabezpieczenie agrowłókniną, Ogrodniczka 2012-09-25 12:37:15 |
|
Artykuł: Choroby ogórków |
W ostatnich latach plagą jest występowanie Mączniaka Rzekomego Dyniowatych. Niestety nie pomaga już kupowanie nasion odmian odpornych na tą chorobę. Podobnie zmianowanie nasadzeń nie przynosi poprawy tej sytuacji. Częste zmiany pogody od obfitych, Piotr 2012-07-28 09:18:20 |
|
Artykuł: Zabazpieczenia przed kretami |
Aktualizacja doniesienia. Od ostatniego zastosowania zmielonej gorczycy w dniu 10 grudnia 2011 upłynęło już ponad pół roku i nadal ŻADNEGO KOPCA KRETA na moim trawniku nie ma. Jeśli ktoś chce stosować elektroniczne odstraszacze, niech stosuje. prostaczek 2012-06-26 01:28:48 |
|
Artykuł: Uprawa pomidora pod osłonami |
kochani pomocy ! Moje piękne pomidory rambozo i słonka dostały ziemiórek co robić . Wyczytałam,że Nomolt będzie dobry ale to nie wszystko. Liście od dołu żółkną a pozostałe dostają plam i u nasady rozwidlenia liści na gałązkach zbrązowiały a na czubkach Asia 2012-06-22 16:15:55 |
|
Artykuł: Wymagania klimatyczne i glebowe pomidora |
Nie znam się być może na pomidorach, dawniej rodzice moi mieli pod folią a teraz razem z mężem postanowiliśmy założyć takie folie z pomidorami.Jak na razie mamy ok 150 krzaków. Przede wszystkim nie podlewamy codziennie. Początkowo co dwa dni a teraz Olusia 2012-06-22 13:04:50 |
|
|
|
|
|
Znaczenie gospodarcze oleju rzepakowego |
W olejarniach przemysłowych wydobywa się olej z nasion rzepaku za pomocą tłoczenia i ekstrakcji.
W procesie tłoczenia nasiona, oczyszczone uprzednio w magazynie, rozdrabnia się na różnego rodzaju walcach, a następnie podgrzewa się w prażniach do temperatury około 95°C i poddaje tłoczeniu pod wysokim ciśnieniem w prasach ślimakowych. W ten sposób otrzymuje się surowy olej rzepakowy i wytłoki zawierające około 20% tłuszczu.
Po rozdrobnieniu wytłoków są one kierowane do dalszego odolejenia za pomocą rozpuszczalnika, tj. benzyny ekstrakcyjnej. Działając rozpuszczalnikiem na rozdrobnione wytłoki otrzymuje się roztwór oleju w benzynie, nazywany miscelą. Po odparowaniu rozpuszczalnika uzyskuje się olej surowy. Śruta poekstrakcyjna pozostająca po odolejeniu nasion zawiera 1,5-2% tłuszczu.
Po uzyskaniu surowego oleju z nasion rzepaku poddaje się go oczyszczeniu, tzw. rafinacji. Składa się na nią szereg czynności, z których najważniejsze są: odśluzowanie, odkwaszenie, bielenie i odwodnienie oleju. Rafinowany olej rzepakowy ma czystą słomkową barwę i pozbawiony jest odcienia brunatnego oraz przykrego zapachu i smaku, jakim odznacza się olej surowy.
|
Olej rzepakowy. |
W postaci rafinowanej mą on szerokie zastosowanie jako olej jadalny, używany jest również w przemysłach: cukierniczym, piekarskim, rybnym, konserwowym itp. Po utwardzeniu, czyli po przeprowadzeniu oleju z postaci ciekłej w stałą, używa się go do wyrobu margaryny, tłuszczów cukierniczych i piekarskich. Tłuszcze kuchenne wyrabia się z rafinowanych utwardzonych tłuszczów roślinnych lub roślinnych i zwierzęcych, np. dodaje się smalcu i tranu utwardzonego.
Margarynę wyrabia się z kilku, zwykle 3 do 6 rafinowanych utwardzonych tłuszczów roślinnych, np. bawełnianego, palmowego, rzepakowego, słonecznikowego, sojowego i innych z różnymi dodatkami, np. mleka, cukru, soli, lecytyny, witamin, barwników. Margaryna zawiera zwykle 82-83% tłuszczu.
Wyrób margaryny polega na zmieszaniu różnych rafinowanych olejów roślinnych z tłuszczami rafinowanymi stałymi, dodaniu wyżej wymienionych dodatków i stworzeniu emulsji, którą kolejno poddaje się chłodzeniu, ugniataniu, mieszaniu i dojrzewaniu.
Ze światowych zbiorów nasion rzepaku około 90% zużywa się na cele spożywcze, pozostałą część na cele techniczne. Olej rzepakowy stosowany jest jako smar w przemyśle maszynowym i metalurgicznym, służy do wyrobu mas plastycznych, lepiszczy, klejów, farb i środków ochrony roślin. Używany jest do wyrobu środków piorących, gdyż zapobiega nadmiernemu tworzeniu się piany. Mniej nadaje się do wyrobu mydła, ponieważ daje mydło maziste. W przemyśle włókienniczym używa się go do natłuszczania przędzy i tkanin. |
|
Żródło: |
Komentarze (2)Autor: admin (2009-10-21, 11:25:18) [odpowiedzi: 1] Temat: Dyskusja użytkowników na temat: Znaczenie gospodarcze oleju rzepakowego |
|