Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10
Bardzo fajny artykuł. Sama przymierzam sie do posadzenia tuji i koniecznie użyje agrowłókniny czarnej. Jest w dobrej cenie i wytrzyma odpowiednio długo. Po kilku latach jak tuje już się rozkrzewią nie będzie konieczne wogóle zabezpieczenie agrowłókniną, Ogrodniczka 2012-09-25 12:37:15
W ostatnich latach plagą jest występowanie Mączniaka Rzekomego Dyniowatych. Niestety nie pomaga już kupowanie nasion odmian odpornych na tą chorobę. Podobnie zmianowanie nasadzeń nie przynosi poprawy tej sytuacji. Częste zmiany pogody od obfitych, Piotr 2012-07-28 09:18:20
Aktualizacja doniesienia. Od ostatniego zastosowania zmielonej gorczycy w dniu 10 grudnia 2011 upłynęło już ponad pół roku i nadal ŻADNEGO KOPCA KRETA na moim trawniku nie ma. Jeśli ktoś chce stosować elektroniczne odstraszacze, niech stosuje. prostaczek 2012-06-26 01:28:48
kochani pomocy ! Moje piękne pomidory rambozo i słonka dostały ziemiórek co robić . Wyczytałam,że Nomolt będzie dobry ale to nie wszystko. Liście od dołu żółkną a pozostałe dostają plam i u nasady rozwidlenia liści na gałązkach zbrązowiały a na czubkach Asia 2012-06-22 16:15:55
Nie znam się być może na pomidorach, dawniej rodzice moi mieli pod folią a teraz razem z mężem postanowiliśmy założyć takie folie z pomidorami.Jak na razie mamy ok 150 krzaków. Przede wszystkim nie podlewamy codziennie. Początkowo co dwa dni a teraz Olusia 2012-06-22 13:04:50
Zbiór ogórków powinien być przeprowadzony bardzo starannie, gdyż najmniejsze
mechaniczne uszkodzenie powierzchni owocu przyspiesza transpirację oraz
pogarsza jakość i skraca okres składowania.
Zaraz po zbiorze, szczególnie w okresie
ciepłej pogody, owoce ogórków powinny być szybko schłodzone do temperatury
składowania. Wodne schładzanie jest jedną z lepszych metod szybkiego obniżenia
temperatury. Nie należy jednak stosować do schładzania wody o temperaturze
poniżej 6oC, gdyż jak wykazały pomiary fluorescencji chlorofilu, w tej temperaturze mogą być zainicjowane uszkodzenia chłodowe owoców.
W tradycyjnej uprawie ekologicznej ogórka nie jest możliwe zbieranie ogórków tak specjalistycznym kombajnem jak poniżej:
Owoce ogórków
obejmujących stopniowo całą powierzchnię owocu. Po krótkim okresie składowania
w niskiej temperaturze uszkodzenia te nie są widoczne i ujawniają się podczas
dalszego składowania w temperaturze pokojowej. Silne uszkodzenie owoców ogórków
następuje już po 2 dniach składowania w temperaturze 0oC, 4 dniach składowania
w temperaturze 4.5oC i 8 dniach w temperaturze 7oC. Uszkodzenia chłodowe kumulują się w owocach i mogą być zapoczątkowane już przed zbiorem ogórków.
Stwierdzono, że okresowe (1-2 dniowe) podwyższanie temperatury, podczas
przechowywania ogórków w niskiej temperaturze (< 5oC) opóźnia wystą-
pienie i ogranicza zakres uszkodzeń chłodowych owoców. Notuje się różnice
w podatności poszczególnych odmian ogórka na uszkodzenia chłodowe.
Podczas składowania w temperaturze powyżej 13oC następuje szybkie starzenie się
oraz utrata wartości handlowej owoców, głównie na skutek żółknięcia, marszczenia
się skórki i gnicia.
Owoce ogórków szybko więdną jeśli są składowane w wilgotności poniżej 95%.
Wysoki poziom wilgotności w pomieszczeniu nie tylko zmniejsza ubytki masy
i mięknięcie owoców lecz również opóźnia pojawienie się oznak uszkodzeń chłodowych,
jeśli ogórki są przechowywane w niższej temperaturze. Dla ograniczenia strat wody z owoców powszechnie stosuje się woskowanie lub opakowanie pojedynczych
owoców w folię termokurczliwą, folię rozciągliwą lub też woreczki foliowe
perforowane.
Owoce przechowywane w woreczkach foliowych grubości
0.03 mm przez okres 18 dni w temperaturze 5oC i wilgotności względnej powietrza
90-95% w mniejszym stopniu były uszkodzone niż ogórki nie opakowane.
Ubytki masy u owoców opakowanych nie przekraczały 1% podczas gdy u owoców
nie opakowanych wynosiły ok. 9%.
Zastosowanie kontrolowanej atmosfery pozwala na zahamowanie żółknięcia
składowanych owoców jak również ograniczenia uszkodzeń chłodowych. Podwyższona
koncentracja CO2, a w nieco mniejszym stopniu obniżony poziom O2
zmniejsza stopień uszkodzeń chłodowych owoców. Kontrolowana atmosfera nie
zabezpiecza całkowicie przed uszkodzeniami chłodowymi owoców ogórków,
a jedynie opóźnia ich pojawienie się. Nie można podać jednego optymalnego
składu gazowego atmosfery, gdyż zależy on od odmiany, sposobu uprawy ogórków
i warunków przechowania. Nawet w optymalnych warunkach temperatury
i wilgotności względnej powietrza poziom CO2 nie powinien być wyższy od 10%,
a poziom O2 niższy od 2%.