Uprawy ekologiczne Uprawy ekologiczne
Vademecum Nowoczesnego Rolnika

Szukaj informacji o uprawach:
Login:
Hasło:
Jeśli nie posiadasz konta
Zarejestruj się
Artykuły na temat:
Uprawa Ziemniaka
Uprawa Kapusty
Uprawa Marchwi
Uprawa Cebuli
Uprawa Papryki (w gruncie i pod osłonami)
Uprawa Pomidora
Uprawa Ogórka
Wymagania klimatyczne i glebowe ogórka
Wymagania pokarmowe i potrzeby nawozowe ogórka
Odmiany ogórka
Płodozmian i stanowisko w zmianowaniu ogórka
Uprawa roli i przygotowanie pola
Nawożenie ogórka
Terminy i metody uprawy ogórka
Zabiegi pielęgnacyjne
Ochrona ogórków przed chwastami
Choroby ogórków
Szkodniki ogórka
Zbiór i sposoby przechowywania ogórków
Wymagania jakościowe ogórków
Uprawa Buraka ćwikłowego
Uprawa Buraka cukrowego
Uprawa Kukurydzy
Uprawa Żyta
Uprawa Pszenicy
Uprawa Owsa
Uprawa Jęczmienia jarego
Rośliny oleiste
Uprawa Roślin Jagodowych
Rośliny włókniste
Uprawa Gryki
Uprawa Gorczycy
Siatki na ptaki - ochrona ogrodów i sadów
Środki ochrony roślin
Ekologiczne uprawy roślin sadowniczych
Jak założyć gospodarstwo ekologiczne
Zasady Produkcji Ekologicznej
Zabazpieczenia przed kretami
Nawadnianie i melioracja
Szkody łowieckie w uprawach
Ostatnio dodane komentarze:
Artykuł: Uprawa Pomidora
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe
tola 2013-06-30 08:01:36
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz
Andrzej 2013-06-28 11:18:08
Artykuł: Choroby pomidorów
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być.
marta 2013-05-31 21:20:58
Artykuł: Uprawa Pomidora
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic
Andrzej 2013-04-21 09:57:16
Artykuł: Uprawa Pomidora
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce
Asia P. 2013-04-05 14:23:10
Informacje dodatkowe
Regulamin

Wymagania jakościowe ogórków

Ogórki można wykorzystywać na różne sposoby, na przykłąd kisić.
Ogórki można wykorzystywać na różne sposoby, na przykłąd kisić.


     Zgodnie z Polską Normą PN-85/R-75359 (Warzywa świeże. Ogórki), owoce ogórków dzieli się na trzy klasy jakościowe.

     Do klasy Ekstra zalicza się ogórki najwyższej jakości, o cechach charakterystycznych dla danej odmiany oraz z dobrze wykształconymi, prostymi owocami, o barwie typowej dla odmiany, wolne od wad, w tym wszystkich zniekształceń, a w szczególności spowodowanych przerośnięciem nasion.

      Do klasy I zalicza się owoce dobrej jakości, właściwie wykszta łcone, o dostatecznie typowym kształcie i praktycznie proste. Dopuszcza się lekkie zniekształcenie, z wyjątkiem zniekształceń spowodowanych przerośnięciem nasion, niewielkie wady barwy, szczególnie jasne zabarwienie w części ogórka stykającej się z ziemią podczas wzrostu, lekkie uszkodzenia skórki spowodowane otarciem, manipulacją lub niską temperaturą, pod warunkiem, że są zabliźnione i nie wpływają na trwałość produktu.

      Do klasy II zalicza się ogórki, które nie mogą być zaliczone do klas wyższych, ale spełniają określone wymagania minimalne: zniekształcenia, inne niż poważne przerośnięcie nasion, wady barwy do 1/3 powierzchni (w przypadku ogórków rosnących pod osłonami), zabliźnione pęknięcia, lekkie uszkodzenia spowodowane otarciem i manipulacją, które nie wpływają ujemnie na jakość i wygląd. Minimalna masa ogórków gruntowych powinna wynosić 180 g, a ogórków rosnących pod osłonami 250 g.
Ogórki klasy Ekstra i klasy I rosnące pod osłonami o masie 500 g lub większej powinny mieć nie mniej niż 30 cm długości, natomiast o masie 250 - 500 g nie mniej niż 25 cm długości. Sortowanie według wielkości jest obowiązkowe dla ogórków klasy Ekstra i klasy I. Dopuszcza się 5% liczbowo ogórków nie spełniających wymagań klasy Ekstra, ale zgodne z wymaganiami klasy I i 10% liczbowo dla klas I i II.

      Sortowanie owoców wg klas jakościowych może odbywać się w czasie zbioru lub po przewiezieniu ogórków do pakowani. W dużych pakowniach najczęściej są zainstalowane linie sortownicze rozdzielające poszczególne owoce zależnie od masy, długości i zabarwienia a następnie są one kierowane do tuneli pakujących pojedyncze owoce w folię termokurczliwą lub w woreczki foliowe i opakowania kartonowe. Ogórki z produkcji polowej są pakowane najczęściej luzem do skrzynek lub pudeł kartonowych, wykładanych folią polietylenową. Mogą być również pakowane w perforowane woreczki foliowe lub układane na tackach, po kilka owoców i owijane folią rozciągliwą.
Sortowanie ogórków
Sortowanie ogórków


      W każdym opakowaniu ogórki powinny być jednolite: tego samego pochodzenia, tej samej odmiany lub typu, jakości oraz wielkości.
Widoczna część ogórków w opakowaniu powinna być reprezentatywna do całej jego zawartości. Na każdym opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie, naniesione w sposób czytelny, trwały i widoczny z zewnątrz. Napis "ogórki" jeśli zawartość opakowania nie jest widoczna z zewnątrz, "szklarniowe" lub inne odpowiednie określenie dla ogórków uprawianych pod osłonami, "ogórki krótkie" lub "ogórki mini" zgodnie z wymaganiami.
Oznakowanie ogórków pochodzących z produkcji ekologicznej, polega na zamieszczeniu bezpośrednio na opakowaniu lub na etykiecie trwale przymocowanej do opakowania napisu "produkt rolnictwa ekologicznego" oraz nazwy producenta, numeru certyfikatu, nazwy upoważnionej jednostki certyfikującej i jej numeru identyfikacyjnego.
Po zbiorze ogórki powinny być natychmiast schłodzone w celu zahamowania ubytków wody oraz innych niekorzystnych zmian. Najczęściej stosuje się schładzanie w komorze chłodniczej lub chłodnej wodzie.

      Owoce ogórków schładza się do temperatury 7 - 13oC i podobny zakres temperatury utrzymuje się podczas ich transportu. Jeśli transport trwa dłużej niż 3 dni należy utrzymywać temperaturę powyżej 10oC aby nie dopuścić do uszkodzeń chłodowych ogórków.
Ze względu na wysoką wrażliwość ogórków na etylen, który powoduje przyspieszenie żółknięcia i starzenia się owoców, nie należy ich transportować razem z owocami i warzywami wydzielającymi ten gaz.
Żródło: Uprawa Buraka Cukrowego w Gospodarstwach Ekologicznych Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Tyburskiego Radom 2004
Komentarze (2)
Autor: admin     (2009-10-21,  11:25:18)      [odpowiedzi: 1]
Temat:

Komentarze na temat: Wymagania jakościowe ogórków


Dyskusja użytkowników na temat: Wymagania jakościowe ogórków


Dodaj nowy wątek

Temat:
Treść:
Autor: Napisz wynik działania: 4minusplus 9 =
Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteś robotem :)
Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!

Reklama
Agrowłókniny rabatka.pl
Siatki przeciw ptakom rabatka.pl

Ogrodzenia elektryczne Chapron