Ostatnio dodane komentarze: |
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Dzieki za informacje o zasilaniu pomidorków, ale po tych deszczach mam problem moje 4 pomidory zaczely wiednac. Czy mogę cos zrobić zal mi patrzeć na nie. Czy to choroba czy spowodowane deszczem. W namiocie oliowym jest bardzo mokro jakby wody gruntowe tola 2013-06-30 08:01:36 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam .KAZ Pomidor to sama woda i pomidor jej potrzebuje .Podlewam ok 3 litrow na 1 pomidor prawie dziennie .Brak wody moze spowodowac opadanie kwiatow .Jezeli jest gleba bardzo wilgotna ze wzgledu na pogode to mozna ograniczyc podlewanie .Musisz Andrzej 2013-06-28 11:18:08 |
|
Artykuł: Choroby pomidorów |
Witam! Mam także problem ale widzę, że nikt nie odpisuje jak się go pozbyć. Na górnych partiach pomidorów (ostatnie gałązki) młode listki nagle zaczęły się skręcać a dziś po kilku dniach pojawiły się ich brązowe końcówki. Nie wiem co to może być. marta 2013-05-31 21:20:58 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Witam! Pierwsze moje pomidory wychodowane na porapecie posadziłem 15 kwietnia do szklarenki.Były i tak juz za bardzo wybyjałe ze wzgledu na brak słońca .Udało mi sie wychodowac 18 sztuk .6 malinowych 4 luna reszta to słonka .Po niedzieli jade dokupic Andrzej 2013-04-21 09:57:16 |
|
Artykuł: Uprawa Pomidora |
Ja też od ok.6 lat uprawiam pomidorki Słonka pod folią ok. 70 szt. i w polu. Są w uprawie b. wdzięczne i przy średnim zainteresowaniu b. dobrze plonują.W ub.roku po raz pierwszy wsadziłam też Rambozo. Jestem nim zachwycona bo nie chorują w ogóle, owoce Asia P. 2013-04-05 14:23:10 |
|
Artykuł: Agrowłókniny i agrotkaniny |
Bardzo fajny artykuł. Sama przymierzam sie do posadzenia tuji i koniecznie użyje agrowłókniny czarnej. Jest w dobrej cenie i wytrzyma odpowiednio długo. Po kilku latach jak tuje już się rozkrzewią nie będzie konieczne wogóle zabezpieczenie agrowłókniną, Ogrodniczka 2012-09-25 12:37:15 |
|
Artykuł: Choroby ogórków |
W ostatnich latach plagą jest występowanie Mączniaka Rzekomego Dyniowatych. Niestety nie pomaga już kupowanie nasion odmian odpornych na tą chorobę. Podobnie zmianowanie nasadzeń nie przynosi poprawy tej sytuacji. Częste zmiany pogody od obfitych, Piotr 2012-07-28 09:18:20 |
|
Artykuł: Zabazpieczenia przed kretami |
Aktualizacja doniesienia. Od ostatniego zastosowania zmielonej gorczycy w dniu 10 grudnia 2011 upłynęło już ponad pół roku i nadal ŻADNEGO KOPCA KRETA na moim trawniku nie ma. Jeśli ktoś chce stosować elektroniczne odstraszacze, niech stosuje. prostaczek 2012-06-26 01:28:48 |
|
Artykuł: Uprawa pomidora pod osłonami |
kochani pomocy ! Moje piękne pomidory rambozo i słonka dostały ziemiórek co robić . Wyczytałam,że Nomolt będzie dobry ale to nie wszystko. Liście od dołu żółkną a pozostałe dostają plam i u nasady rozwidlenia liści na gałązkach zbrązowiały a na czubkach Asia 2012-06-22 16:15:55 |
|
Artykuł: Wymagania klimatyczne i glebowe pomidora |
Nie znam się być może na pomidorach, dawniej rodzice moi mieli pod folią a teraz razem z mężem postanowiliśmy założyć takie folie z pomidorami.Jak na razie mamy ok 150 krzaków. Przede wszystkim nie podlewamy codziennie. Początkowo co dwa dni a teraz Olusia 2012-06-22 13:04:50 |
|
|
|
|
|
Wymagania jakościowe ogórków |
|
Ogórki można wykorzystywać na różne sposoby, na przykłąd kisić. |
Zgodnie z Polską Normą PN-85/R-75359 (Warzywa świeże. Ogórki), owoce
ogórków dzieli się na trzy klasy jakościowe.
Do klasy Ekstra zalicza się ogórki
najwyższej jakości, o cechach charakterystycznych dla danej odmiany oraz z dobrze
wykształconymi, prostymi owocami, o barwie typowej dla odmiany, wolne
od wad, w tym wszystkich zniekształceń, a w szczególności spowodowanych przerośnięciem
nasion.
Do klasy I zalicza się owoce dobrej jakości, właściwie wykszta
łcone, o dostatecznie typowym kształcie i praktycznie proste. Dopuszcza
się lekkie zniekształcenie, z wyjątkiem zniekształceń spowodowanych przerośnięciem
nasion, niewielkie wady barwy, szczególnie jasne zabarwienie w części
ogórka stykającej się z ziemią podczas wzrostu, lekkie uszkodzenia skórki
spowodowane otarciem, manipulacją lub niską temperaturą, pod warunkiem, że
są zabliźnione i nie wpływają na trwałość produktu.
Do klasy II zalicza się ogórki,
które nie mogą być zaliczone do klas wyższych, ale spełniają określone wymagania
minimalne: zniekształcenia, inne niż poważne przerośnięcie nasion, wady
barwy do 1/3 powierzchni (w przypadku ogórków rosnących pod osłonami), zabliźnione
pęknięcia, lekkie uszkodzenia spowodowane otarciem i manipulacją,
które nie wpływają ujemnie na jakość i wygląd. Minimalna masa ogórków gruntowych
powinna wynosić 180 g, a ogórków rosnących pod osłonami 250 g. Ogórki
klasy Ekstra i klasy I rosnące pod osłonami o masie 500 g lub większej powinny
mieć nie mniej niż 30 cm długości, natomiast o masie 250 - 500 g nie mniej
niż 25 cm długości. Sortowanie według wielkości jest obowiązkowe dla ogórków
klasy Ekstra i klasy I. Dopuszcza się 5% liczbowo ogórków nie spełniających wymagań klasy Ekstra, ale zgodne z wymaganiami klasy I i 10% liczbowo
dla klas I i II.
Sortowanie owoców wg klas jakościowych może odbywać się w czasie zbioru
lub po przewiezieniu ogórków do pakowani. W dużych pakowniach najczęściej są
zainstalowane linie sortownicze rozdzielające poszczególne owoce zależnie od
masy, długości i zabarwienia a następnie są one kierowane do tuneli pakujących
pojedyncze owoce w folię termokurczliwą lub w woreczki foliowe i opakowania
kartonowe.
Ogórki z produkcji polowej są pakowane najczęściej luzem do skrzynek lub
pudeł kartonowych, wykładanych folią polietylenową. Mogą być również pakowane
w perforowane woreczki foliowe lub układane na tackach, po kilka owoców
i owijane folią rozciągliwą.
|
Sortowanie ogórków |
W każdym opakowaniu ogórki powinny być jednolite: tego samego pochodzenia,
tej samej odmiany lub typu, jakości oraz wielkości. Widoczna część ogórków
w opakowaniu powinna być reprezentatywna do całej jego zawartości. Na każdym
opakowaniu należy umieścić następujące informacje, zgrupowane na tej samej stronie,
naniesione w sposób czytelny, trwały i widoczny z zewnątrz. Napis "ogórki"
jeśli zawartość opakowania nie jest widoczna z zewnątrz, "szklarniowe" lub inne
odpowiednie określenie dla ogórków uprawianych pod osłonami, "ogórki krótkie"
lub "ogórki mini" zgodnie z wymaganiami.
Oznakowanie ogórków pochodzących z produkcji ekologicznej, polega na zamieszczeniu
bezpośrednio na opakowaniu lub na etykiecie trwale przymocowanej do
opakowania napisu "produkt rolnictwa ekologicznego" oraz nazwy producenta,
numeru certyfikatu, nazwy upoważnionej jednostki certyfikującej i jej numeru identyfikacyjnego.
Po zbiorze ogórki powinny być natychmiast schłodzone w celu zahamowania
ubytków wody oraz innych niekorzystnych zmian. Najczęściej stosuje się schładzanie
w komorze chłodniczej lub chłodnej wodzie.
Owoce ogórków schładza się
do temperatury 7 - 13oC i podobny zakres temperatury utrzymuje się podczas ich
transportu. Jeśli transport trwa dłużej niż 3 dni należy utrzymywać temperaturę
powyżej 10oC aby nie dopuścić do uszkodzeń chłodowych ogórków. Ze względu
na wysoką wrażliwość ogórków na etylen, który powoduje przyspieszenie żółknięcia
i starzenia się owoców, nie należy ich transportować razem z owocami i warzywami
wydzielającymi ten gaz. |
|
Żródło: Uprawa Buraka Cukrowego w Gospodarstwach Ekologicznych Materiały dla rolników Praca zbiorowa pod redakcją dr J. Tyburskiego Radom 2004 |
Komentarze (2)Autor: admin (2009-10-21, 11:25:18) [odpowiedzi: 1] Temat: Dyskusja użytkowników na temat: Wymagania jakościowe ogórków |
|